Newsflash
Știri

Femeile și inovația în domeniul medical

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 11 2022
Femeile și inovația în domeniul medical

Femeile reprezintă doar o treime din absolvenții de științe, tehnologie, inginerie și matematică din Europa, în timp ce doar aproximativ unul din șase start-up-uri sunt fondate de acestea.

Majoritatea angajaților din domeniul sănătății din Europa (70-80%) este reprezentată de femei. Cea mai mare proporție de medici de sex feminin se găsește în țările dezvoltate din Europa Centrală, de Est și de Sud (1). În țările baltice, în Grupul de la Visegrád, respectiv Slovenia și Portugalia, majoritatea medicilor sunt femei, depășind media OCDE de 49%. 

Ziua Internationala a Femeilor si Fetelor din Stiinta

Cu toate acestea, impulsul lor antreprenorial este mai puțin explorat decât cel al colegilor de sex masculin. Deși așa au decurs lucrurile din punct de vedere istoric, mai multe trenduri recente au condus la un număr tot mai mare de antreprenoare în domeniul sănătății.

Tendințe pozitive

Monika Toth (foto), director al Schemei Regionale de Inovare din cadrul EIT Health InnoStars, organizație care sprijină dezvoltarea inovației în domeniul sănătății, spune că, în prezent se fac simțite trei tendințe puternice. În primul rând, femeile care inovează în domeniul sănătății vin din industrii diverse. Știința și tehnologia sunt majoritare în sensul acesta, multe femei având la bază studii din domeniu, însă există și absolvente de științe sociale care inovează în domeniul medicinei. 

monika-toth
Sursa foto: eithealth.eu

 

În al doilea rând, mai multe start-up-uri sunt cofondate și/sau conduse de femei. Iar în al treilea rând, „vor exista în viitorul apropiat discuții cu privire la asigurarea de șanse egale pentru start-up-urile conduse de femei și observăm o tendință în ecosistemul start-up-urilor conform căreia investitorii sunt mai deschiși ca niciodată să investească în start-up-uri conduse de femei”, mărturisește Monika Toth.

În plus, adaugă aceasta, poziționarea femeilor care inovează în lumina reflectoarelor nu este esențială doar pentru propriile lor start-up-uri, ci „contribuie și la generarea unui impact social semnificativ, contribuind la atragerea unui număr cât mai mare de femei în știință, tehnologie, inginerie, matematică și inovare”.

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din Știință

În 2015, Organizația Națiunilor Unite a desemnat ziua de 11 februarie drept Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din Știință pentru a încuraja activitatea acestora în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). În Europa, femeile reprezintă circa o treime din absolvenții STEM, potrivit raportului Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021 (2). Diferența provocată de gen afectează, de asemenea, antreprenoriatul, deoarece femeile reprezintă doar 15,5% dintre fondatorii de start-up-uri din UE (3).

Pe lângă faptul că sunt mai puține absolvente în domeniile STEM, femeile se confruntă și cu obstacole în procesul de finanțare. În Europa Centrală și de Est, arată un studiu recent (4), doar 1% din capitalul disponibil merge către start-up-uri cu fondatori de sex feminin și încă 9% către echipe mixte.

Potrivit studiului, femeile care fondează start-up-uri în regiune fructifică mai mult fondurile primite, depășind competitorii de sex masculin în ceea ce privește productivitatea capitalului.

De ce scade interesul pentru STEM

Potrivit unui sondaj realizat de Microsoft (5), 11.500 de tinere din 12 țări europene, fete cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani sunt la fel de interesate de disciplinele STEM precum băieții. Cu toate acestea, odată cu împlinirea vârstei de 15-16 ani, interesul lor scade.

La această vârstă, potrivit unui studiu OCDE (6), doar 5% dintre fete spun că se așteaptă la o carieră în informatică sau inginerie, comparativ cu 18% dintre băieți. Studiul Microsoft arată că modelele feminine din industrie măresc interesul fetelor pentru cariere în domeniile STEM, pe lângă experiența practică și exercițiile din sala de curs sau din afara ei.

Unul dintre motive ar putea fi faptul că femeile din industria biotehnologiei pot fi mai interesate de utilizarea în domeniul protecției mediului a celor mai recente descoperiri din domeniu. Un studiu OCDE (7) arată cum femeile din întreaga lume tind să fie mai preocupate de acțiunile ecologice, sunt mai înclinate spre activități de reciclare, spre a cumpăra alimente ecologice și produse etichetate ecologic, spre a se implica în economisirea apei și a energiei și spre a utiliza forme de transport eficiente din punct de vedere energetic.


Notă autor:

1) https://startupsandplaces.com/wp-content/uploads/2021/03/SHM2021_ThePowerofTheEcosystem.pdf
2) https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/women-digital-scoreboard-2021
3) https://startupsandplaces.com/wp-content/uploads/2021/03/SHM2021_ThePowerofTheEcosystem.pdf
4) https://ceereport2021experiorvc.unconventional.vc/34/
5) https://news.microsoft.com/uploads/2017/03/ms_stem_whitepaper.pdf
6) https://www.oecd.org/gender/data/wherearetomorrowsfemalescientists.htm
7) https://www.oecd-ilibrary.org/sites/7ff96708-en/index.html?itemId=/content/component/7ff96708-en

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe