Newsflash
Știri

Fereastră către salvarea de vieţi

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 4 2022
Fereastră către salvarea de vieţi

Creșterea gradului de informare a publicului larg în vederea recunoașterii unui accident vascular cerebral (AVC) și accesul în timp util la îngrijire medicală de urgenţă pot salva vieţi și pot îmbunătăţi rezultatele tratamentului și recuperării acestor pacienţi.


Galerie imagini (4)

Informarea asupra factorilor de risc asociaţi AVC are potenţialul de a motiva adoptarea unor comportamente sănătoase și evitarea comportamentelor nocive. „Orice secundă este crucială pentru o persoană care suferă un AVC și la fel este și intervenţia rapidă”, spunea conf. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidenţial, în cadrul evenimentului „Noi pentru ei”, organizat luni, la București, de Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Liliana Curea, amfitrioana evenimentului, jurnalist și președinte ALIA, spunea că scopul acestei iniţiative este de a contribui la crearea unei comunităţi care să se implice în identificarea de proiecte și soluţii pentru îmbunătăţirea managementului pacientului cu AVC. Așa se face că majoritatea decidenţilor importanţi din Sănătate au fost prezenţi în sală: miniștri, politicieni, președinţi de organizaţii profesionale și ale pacienţilor, conducători ai unor instituţii-cheie din domeniul medical, manageri de spitale, medici renumiţi și reprezentanţi ai mass-mediei.

alia 2

Statistici dureroase pentru România

Estimările pentru România arată că, anual, în ţara noastră peste 55.000 de persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 unul hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană. Iar când vine vorba de tratamente, în perioada ianuarie-septembrie 2022 au fost internaţi 27.506 pacienţi cu AVC ischemic și s-au efectuat doar 2.368 de trombolize și 264 de trombectomii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, prezent la eveniment, spunea că la nivel naţional avem 42 de centre care realizează tromboliză, faţă de un ideal recomandat la nivel european de 57 de centre, raportat la populaţie, și doar 5 centre care realizează trombectomii, faţă de un necesar de 19. „Avem o problemă serioasă generată nu de lipsa investiţiilor sau a locurilor unde se pot amenaja aceste centre, ci în mod evident de lipsa resursei umane calificate, mai ales în cazul trombectomiilor”, a concluzionat ministrul.

El speră ca până la sfârșitul acestui an să realizeze o competenţă profesională care să le permită specialiștilor din domeniul radiologiei intervenţionale, al neurologiei, neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare efectuarea unui training de 6-12 luni, „astfel încât până la sfârșitul anului viitor să putem avea un corp profesional care să permită organizarea acestor centre apropiate de pacienţi”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe