Newsflash
Știri

Fibroza pulmonară idiopatică, în România

de Bianca URSU - sept. 28 2018
Fibroza pulmonară idiopatică, în România
    Calitatea vieții pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică este strâns legată de diagnosticarea precoce a acestei afecțiunii, a atras atenția prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), într-o conferință de presă, organizată la București, cu prilejul Zilei mondiale a plămânilor. Potrivit estimărilor, în România există 100 de pacienți diagnosticați cu această boală, fapt ce arată că, în țara noastră, fibroza pulmonară idiopatică este subdiagnosticată. Conf. dr. Ovidiu Fira Mlădinescu, delegat național al SRP pentru Societatea europeană respiratorie, a explicat că, în vestul țării, din 69 de pacienți cu acest diagnostic, 37 sunt în viață, 23 se află sub tratament medicamentos, iar 14 sunt în stadii foarte avansate ale bolii. În Europa, la 100.000 de locuitori, șase dintre aceștia suferă de fibroză pulmonară idiopatică. Afecțiunea este considerată o boală cronică rară, la fel de agresivă precum cancerul pulmonar. Medicamentele antifibrotice utilizate în Europa sunt disponibile și în România și sunt decontate integral de Ministerul Sănătății. Acestea nu vindecă boala, însă stopează evoluția, prelungind durata de viață a pacienților.
    Conferința de presă a avut loc marți 25 septembrie și a fost organizată de SRP și de Grupul de lucru pentru pneumopatii interstițiale și sarcoidoză al SRP, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. În cadrul conferinței a fost lansată și campania „Respiră speranță”, cu ocazia Zilei mondiale a plămânilor, luna septembrie reprezentând luna fibrozei pulmonare idiopatice. Campania își propune să atragă atenția asupra importanței diagnosticării precoce a acestei afecțiuni, în contextul în care jumătate din pacienții diagnosticați au o rată de supraviețuire estimată la trei ani. La rândul său, președintele Secțiunii de somnologie a SRP, Florin Mihălţan, a explicat că fibroza pulmonară idiopatică este adesea confundată cu emfizemul pulmonar sau cu astmul bronșic, iar pacienții primesc tratamente greșite care determină prelungirea momentului diagnosticării și ajută boala să evolueze.
    Conferința s-a încheiat cu momentul în care pacienții Institutului „Marius Nasta” au vorbit despre stilul de viață cu acest diagnostic, iar în final aceștia au făcut baloane de săpun alături de medicii curanți și jurnaliști. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe