Newsflash
Știri

FLOTĂRILE ȘI RISCUL CARDIOVASCULAR

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 22 2019
FLOTĂRILE ȘI RISCUL CARDIOVASCULAR

Riscul cardiovascular poate fi estimat prin asocierea invers proporţională dintre numărul de flotări executate și riscul de evenimente cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în JAMA.

Această descoperire ar putea fi utilizată ca metodă simplă și ieftină de estimare a riscului cardiovascular, putându-se interveni terapeutic precoce în caz de necesitate.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au efectuat un studiu de cohortă, incluzând 1.562 de pompieri de sex masculin, cu vârsta între 21 și 66 de ani. Lotul a fost urmărit timp de zece ani, perioadă în care au fost realizate examinări fizice regulate, inclusiv testarea capacităţii de a realiza flotări și toleranţa la alte exerciţii fizice. p.4Pe durata studiului au fost înregistrate 37 de evenimente cardiovasculare printre pompierii care aveau o capacitate scăzută de a face flotări. S-a constatat că participanţii care pot realiza mai mult de 40 de flotări au un risc de evenimente cardiovasculare substanţial redus (cu 96%) comparativ cu cei care pot face mai puţin de zece flotări.
Concluziile studiului sugerează că medicii ar putea evalua capacitatea funcţională a pacienţilor prin intermediul întrebărilor simple cu privire la activitatea fizică de zi cu zi, incluzând numărul maxim de flotări executate. Totuși, sunt necesare cercetări ulterioare pentru extrapolarea rezultatelor și evaluarea asocierii dintre flotări și riscul cardiovascular în cadrul populaţiei generale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe