Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medicii de familie propun digitalizarea distribuției pastilelor de iodură de potasiu

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 10 august 2022, ora 11:55

Medicii de Familie propun crearea unei platformeunde farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a eliberat sau nu iodură de potasiu.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită din nou Ministerului Sănătății ca pastilele de iodură de potasiu să fie eliberate direct în farmacie, fără prescripție medicală, iar urmărirea eliberării pe CNP să se facă prin intermediul unei platforme digitale simple, create în regim de urgență de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

pastile-iodura-doctor

Solicităm încă o dată Ministerului Sănătăţii să creeze împreună cu Serviciul Telecomunicaţii Speciale un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu”, se arată într-o postare, pe pagina de Facebook a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Crearea unui astfel de site durează maximum o oră, arată reprezentanții Federației. 

Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgență a Ordinului ministrului sănătății nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea siteului creat de STS”, se mai spune în postare.

Într-un comunicat anterior, reprezentanții FNPMF lansaseră următorul avertisment:

Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte  câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale (...)”

Reprezentanții Federației atenționau că reţetele nu pot fi trimise pe WhatsApp sau pe e-mail și că este necesară prezența fizică la cabinet.

În cea mai recentă postare, reprezentanții FNPMF arată că solicitărilor lor de digitalizare a distribuției iodurii de potasiu s-au lovit de un refuz. La solicitarea Europa FM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că, și în situația în care s-ar crea platforma, cetățenii tot ar trebui să treacă pe la medic, fiindcă iodura de potasiu, ca și antibioticele, nu se eliberează decât pe bază de prescripție medicală.

Rafila: cei care vor iodura de potasiu să meargă „repede” la medicul de familie

Etichete: solicitare fnpmf digitalizare distributie pastile iodura de potasiu platforma cu sts

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.