Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Formula vaccinului antigripal pentru sezonul 2010–2011

  În ziua de 18 februarie 2010 – la reuniunea de la Geneva a experţilor OMS – s-a lansat compoziţia vaccinului gripal pentru sezonul 2010–2011.
  Formula vaccinului pentru emisfera nordică este la fel cu cea pentru emisfera sudică, lansată în septembrie 2009. (...)
 

    Virusul pandemic A/H1N1 2009 a fost introdus în vaccinul trivalent sezonier, deoarece se consideră că el va circula în continuare, cel puţin până la sfârşitul anului 2010. În aceste condiţii, sunt cuprinse următoarele virusuri: – un virus asemănător cu A/California/07/09 (H1N1)
                                                                                                                                          – un virus asemănător cu A/Perth/16/2009 * (H3N2)
                                                                                                                                          – un virus asemănător cu B/Brisbane/60/2008
    Faţă de formula sezonului 2009–2010 se observă două modificări: a virusului A/H1N1 şi a virusului A/H3N2, virusul B rămânând neschimbat.
    Trebuie menţionat că vaccinul pentru sezonul 2010–2011 poate fi preparat ca trivalent sau ca bivalent (cu virusul A/H3N2 şi B) şi monovalent separat (cu virusul A/H1N1). Se pare că varianta a doua este mai probabilă, dacă ţinem cont de faptul că o parte însemnată a populaţiei a fost imunizată cu vaccin pandemic, dar încă nu se ştie care este cu precizie durata protecţiei la acesta din urmă. În contextul unei scăderi a anticorpilor, vaccinul trivalent este de preferat şi asta în special la copii şi la persoanele în vârstă, la care nivelul răspunsului şi durata protecţiei sunt mai scăzute.

 
*virusul A/Wisconsin/15/2009 este asemănător cu A/Perth/16/2009 (H3N2) şi a fost recomandat în vaccinul pentru emisfera sudică.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.