Newsflash
Știri

Forumul Român Pro-Vaccinare: cum pot crește ratele de acoperire vaccinală

de Dorina Novac - nov. 29 2022
Forumul Român Pro-Vaccinare: cum pot crește ratele de acoperire vaccinală

Săptămâna trecută a avut loc, la Palatul Parlamentului, cea de-a II-a ediție a Forumului Român Pro-Vaccinare, o inițiativă a grupului de lucru vaccinuri din cadrul Asociației Române a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente.

Inițiativa a fost demarată în anul 2021 împreună cu Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății (SRSVPS) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Forumul Provaccinare

„Forumul este o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, membri ai comunității academice și de cercetare, ai industriei farmaceutice și autorități centrale, și, nu în ultimul rând, ai instituțiilor internaționale relevante reprezentate în România”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, între 3,5 și 5 milioane de vieți sunt salvate datorită vaccinării. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală globală a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 20211.

În acest context, Forumul Român Pro-Vaccinare își propune să contribuie în continuare la conturarea și implementarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea, promovarea și aplicarea strategiilor de prevenție prin vaccinare în România.

În cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Român Pro-Vaccinare au fost trasate principalele direcții de acțiune pentru 2023: creșterea accesului la vaccinuri și vaccinare, precum și educație pentru conștientizarea importanței și a beneficiilor vaccinării pe parcursul întregii vieți. Cele două direcții conjugate au drept scop creșterea ratei de acoperire vaccinală în România conform recomandărilor OMS.

„Experiența pandemiei de coronavirus ne-a învățat pe toți o serie de lecții utile de la care să construim pe viitor, mai ales în ceea ce privește vaccinarea. Utilizarea platformelor digitale dezvoltate, intensificarea comunicării și derularea unor campanii de educare pentru importanța vaccinării și beneficiile acesteia sunt elemente care trebuie să stea la baza promovării unor politici publice de vaccinare, pentru a îmbunătăți accesul întregii populații la servicii de prevenție prin vaccinare și pentru a consolida sistemele de sănătate în fața pandemiilor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, în cadrul conferinței, au fost prezentate modele de bune practici din alte state ale UE privind creșterea accesului populației la vaccinuri, un astfel de exemplu de instrument de succes fiind rambursarea vaccinurilor.

„Orice politică de vaccinare înseamnă protejarea comunității împotriva bolilor transmisibile și protejează în primul rând copiii. În acest moment, printre problemele cu care ne confruntăm sunt cele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, cum ar fi lipsa vaccinurilor în unele județe, probleme legate de legislație sau dificultatea de a cumpăra vaccinul. Soluțiile pentru aceste probleme sunt rambursarea vaccinurilor și aprovizionarea directă de către furnizor către medicul de familie. Am lucrat împreună în cadrul Forumului Român de Vaccinare pentru a găsi soluții pentru creșterea accesului la vaccinuri și este bine să avem zone de dezbatere – asta este cheia succesului. Comportamentul preventiv trebuie promovat încă din școală, iar educația pentru sănătate trebuie să fie trebuie introdusă în programul curricular”, a declarant Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

La eveniment a fost prezent și Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, care a menționat că modalitatea în care transmiți mesajul contează foarte mult pentru pacienți, de aceea educația medicilor vaccinatori este importantă pentru a putea la rândul lor să explice populației beneficiile vaccinării.

„La capitolul lecții învățate, menționez ca provocări infrastructura (stocare, transport), iar ca element important digitalizarea, în special platforma de programare, mai ales că platforma COVID pate fi adaptată și altor platforme de vaccinare. Din păcate, avalanșa de informații false au ca rezultat pierderea încrederii în experți. Avem nevoie deci de strategii de combatere a fake news și de educație pentru a combate aceste fenomen. Pentru a crește nivelul de încredere al populației, consider că o soluție este mecanismul de compensare directă a pacientului în caz de reacții”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Reprezentantul asociațiilor de pacienți și președintele COPAC, Radu Gănescu, a arătat că este nevoie de materiale informative pentru profesioniști și că vaccinarea în farmacii este o soluție bună, subliniind în același timp faptul că rambursarea vaccinurilor este o măsură care trebuie implementată cât mai curând.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe