Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Fostul președinte AEN, Doctor Honoris Causa al UMF Cluj

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 30 septembrie 2022

Prezent la Cluj-Napoca la conferinţa de anunţare a Strategiei Naţionale pentru Bolile Cerebrovasculare, prof. dr. Claudio Bassetti, fost președinte al Academiei Europene de Neurologie (AEN), a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca (UMF Cluj).

Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj (stg.) si prof. dr. Claudio Bassetti
Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, și prof. dr. Claudio Bassetti

La Cluj-Napoca, profesorul Bassetti a vorbit despre lansarea Planului de acţiune global intersectorial privind epilepsia și alte afecţiuni neurologice 2022-2031 (IGAP). Planul a fost aprobat anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar momentul este considerat unul istoric, deoarece înseamnă recunoașterea bolilor neurologice ca o problemă de sănătate publică, a explicat specialistul. Prin lansarea IGAP, forurile mondiale decizionale se angajează să acorde prioritate sănătăţii creierului în următorul deceniu.

AEN este partener-cheie în implementarea obiectivelor IGAP în Europa. La 10 mai, asociaţia a lansat Strategia de sănătate a creierului, conturând un program de reducere a poverii tulburărilor neurologice și de promovare a sănătăţii creierului în Europa în următorii ani. În cele din urmă, IGAP intenţionează să consolideze strategia de luptă împotriva bolilor neurologice ca prioritate de top pe agenda factorilor de decizie la nivel mondial.

Afecţiunile neurologice sunt principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de deces la nivel mondial, a reamintit profesorul Bassetti. Mai mult de una din trei persoane va dezvolta o tulburare a creierului de-a lungul vieţii, multe dintre acestea putând fi prevenite și tratate.

Etichete: Claudio Bassetti UMF Cluj

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC