Newsflash
Știri

Fraieri şi pacienţi

de M. V. A. - dec. 9 2014
Fraieri şi pacienţi

Cine are mai mare nevoie de noi terapii?

 

   Cine sunt pacienţii care ar trebui să fie ţinta prioritară pentru dezvoltarea unor noi terapii: cei aflaţi în stadiile timpurii ale bolii sau pacienţii aflaţi deja într-un stadiu avansat? Deşi este contraintuitiv, până în prezent abordarea clasică a constat în încercarea de a dezvolta noi terapii care ţinteau spre pacienţii aflaţi deja într-o fază avansată de boală. Un interesant articol publicat marţi în JAMA pune în discuţie o nouă modă din universul cercetării farmaceutice: încercarea de a dezvolta noi terapii adresate dintr-un început pacienţilor aflaţi la începutul bolii. Raţiunea este economică: mărirea clientelei încă de la punerea pe piaţă a noului medicament.
   Articolul din Jama pune sub semnul îndoielii această tendinţă şi reuşeşte să argumenteze destul de convingător în favoarea continuării dezvoltării de noi terapii ţintite spre pacienţii aflaţi în stadii avansate, pentru ca abia ulterior primei aprobări acestea să fie extinse la segmentul de pacienţi aflaţi la începutul bolii. Autorii susţin că abordarea clasică are sens atât din punct de vedere etic, cât şi ştiinţific. De pildă, este greu de evaluat dacă efectele adverse ale unei terapii nou dezvoltate pentru pacienţii aflaţi în stadii timpurii ale bolii vor fi aceleaşi pentru cei aflaţi într-o fază mai avansată. Un argument birocratic este că FDA a solicitat de curând producătorilor farma să crească introducerea în studii a pacienţilor mai bolnavi cu multiple comorbidităţi. Argumentul etic spune că este important să dezvoltăm terapii inovative pentru pacienţii care au mai mare nevoie de ele: cei deja grav bolnavi.

 

Reţeaua sud-est europeană de sănătate

 

   Deşi nu la fel de interesant ca studiul mai sus citat, ştirea reuniunii miniştrilor sănătăţii din ţările membre ale reţelei sud-est europene de sănătate merită menţionată. Această reţea se concentrează pe promovarea reformei sistemului sanitar din ţările membre în acord cu obiectivele enunţate de Uniunea Europeană în strategia sa multianuală, educaţia şi mobilitatea resurselor umane în sănătate şi dezvoltarea unei reţele de reacţie urgentă în regiune. De ce este importantă iniţiativa? Pentru că în ciuda diferenţelor de integrare europeană, sistemele medicale al majorităţii ţărilor din regiune au acelaşi tip de probleme: plăţile informale, corupţia, buget redus alocat sănătăţii etc. Fiecare poate învăţa multe din experienţa vecinilor. România a fost prezentă alături de Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Israel şi ţările din fosta Iugoslavie.

 

Fraierii Obamacare

 

   Intrat în cea de-a doua fază a înrolării pentru asigurările de sănătate, Obamacare câştigă noi declaraţii publice de susţinere. Şeful celui mai important sistem de asigurări de sănătate din New York, Kenneth Davis, afirmă că atât calitatea serviciilor, cât şi numărul asiguraţilor au crescut datorită aplicării prevederilor Obamacare. Dacă în privinţa calităţii e complicat să verifici afirmaţia lui Davis, e adevărat că numărul americanilor fără asigurare a atins cel mai scăzut nivel de când această cifră este măsurată – 13,4% în prezent. Majoritatea acestor 13% sunt americani care muncesc dar câştigă prea mult pentru a beneficia de subvenţiile Obamacare şi prea puţin pentru a putea cumpăra o asigurare privată. Orice reformă epocală are fraierii ei. În SUA, aceştia sunt câteva zeci de milioane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe