Newsflash
Știri

Gărzi suplimentare cu sau fără contract?

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 16 2016
Gărzi suplimentare cu sau fără contract?
Ordonanța de urgență nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a devenit subiect de dispută între Ministerul Sănătății (MS), la comun cu Ministerul Muncii (MM) și sindicatele din sănătate, în ceea ce privește plata orelor de gardă suplimentare.
Potrivit acesteia, „gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, se desfășoară în baza unui contract de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă“.
Practic, de la 1 august, gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii, ci se efectuează (ar trebui) pe baza unui contract de muncă cu timp parțial semnat cu spitalul. Este o măsură care, potrivit MS, „vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii“. Astfel, comunică MS, va exista baza legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii, de la 1 august, gărzile suplimentare fiind recunoscute ca timp de muncă prestată și „vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate“.
„Este o aberație să semnezi cu același angajator, pentru aceleași servicii prestate, un contract de muncă cu timp parțial, în condițiile în care ai deja unul semnat cu el, când ai putea să semnezi un act adițional la contractul deja existent”, spune dr. Dan Perețianu, președinte al sindicatului „Esculap“. Pe de altă parte, Iolanda Stăniloiu, purtător de cuvânt la MM, arată că medicii „pot să aibă oricât de multe contracte de muncă cu un angajator, cu condiția să se respecte timpul de odihnă de 12 ore“.
Punctul pozitiv care rezultă de aici este că „gărzile suplimentare se vor lua în calcul la pensie și în specialitate“, consideră dr. Florin Chirculescu, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară. Problema, spune el, este că nu s-a ajuns la nicio înțelegere privind plata acestora prin raportare la salariul actual.  Potrivit ordonanței, plata se va face prin raportare la salariul din 2009, la care se adaugă ajustările din 2015 și un spor între 25 și 75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50 și 100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sănătății.
Dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR, organizație care „nu are atribuții sindicale de revendicare materială, dar această problemă ne interesează pe toți cei 10–12 mii de medici din țară care facem gărzi“, spune că „este anormal ca o parte din gărzi să le facem cu tariful din ordonanța aceasta din 2016 și pe celelalte (…) pe o grilă salarială din 2009“. El adaugă că atâta timp cât ordonanța nu precizează nimic despre contract, contractul fiind un act de voință a doi parteneri, semnarea lui se face „în condițiile pe care partenerii și le stabilesc“.
Din punct de vedere juridic, surse din MS ne-au explicat că ordonanța, în forma actuală nu permite calcularea unui tarif orar la salariul de bază din prezent, „pentru că mă obligă să mențin în plată ceea ce am avut în luna decembrie a anului anterior”. De exemplu, un medic primar care are astăzi un salariu brut de 5.105 lei, în 2015 avea puțin peste 2.700 de lei (adică, 2.199 lei +25%). Asta înseamnă că tariful orar pentru garda suplimentară este aproape jumătate cât ar veni raportat la salariul actual.
Pentru a reglementa modul de efectuare a gărzilor, ministerul a transmis sindicatelor o propunere de modificare a Ord. m.s. nr. 870/2004, privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, în condițiile noii ordonanțe. Laurențiu Colintineanu spune că propunerea înaintată conține și modificările propuse de sindicate, iar după ce ministerul va primi comentariile pe marginea ei de la sindicate, se va redacta varianta finală și va fi postată pe site-ul ministerului, la „Transparență legislativă”, cel mai târziu la jumătatea acestei luni.
Până atunci însă, medicii sunt hotărâți să nu semneze contractele, ceea ce va pune presiune pe manageri să găsească soluții de continuitate în asigurarea gărzilor. La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, de exemplu, nici un medic nu a vrut să semneze contractul pentru gărzi suplimentare, spune dr. Claudiu Dumitrescu, managerul spitalului. Aici s-a convenit să se meargă pe sistemul vechi, „deci fără contract separat pentru gărzi, le plătim în continuare la fel și trimitem o notă de protest ministerului în care semnalăm neregulile și așteptăm precizările necesare, pentru că în momentul acesta este impus contractul fără precizările necesare – ne trebuia un model cadru, unitar“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe