Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ghid de nutriție pentru pacienții cu cancer, în pandemie

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 5 august 2020, ora 11:36

Mai multe asociații de pacienți, alături de partenerii lor, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, mai ales în pandemia de COVID-19.

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (Pacientul 2.0.), în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit acest set de recomandări. 

Ghidul conține sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de Bristol Myers Squibb și AstraZeneca și poate fi accesat în josul paginii.

Documentul abordează numeroase aspecte, cum ar fi:

 • ce înseamnă alimentație sănătoasă?
 • cât contează alimentația în cazul pacienților cu cancer?
 • schimbări ale dietei pacientului oncologic
 • ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
 • nutriția în diverse tipuri de cancer
 • întrebări și răspunsuri
 • mit versus adevăr în nutriția oncologică
 • accesul la tratament în perioada pandemiei de COVID-19
 • sfaturi generale de cumpărare, păstrare și preparare alimente
 • câteva rețete simple.

Potrivit unui comunicat remis redacției, asocierea dintre alimentație și bolile neoplazice este un subiect de mare interes.

Întrebările despre cum ar trebui să se modifice obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente, iar acest ghid vine cu răspunsuri pentru pacienții oncologici.

„Oncologia nutrițională se ocupă atât cu prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent și în situațiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariției bolilor oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.)”, a declarat dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competență în nutriție generală.

Potrivit acesteia, în cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție.

„Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale”, a adăugat dr. Mara Jidveian Popescu.

Sfaturi, rețete și răspunsuri despre nutriția pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg al Asociației Inițiativa Pacientul 2.0 prin care organizatorii și-au propus realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienții cronici (oncologie, hematologie, afecțiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care să îi sprijine pe aceștia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19. 

 

Etichete: ghid pentru pacientii oncologici ghid de nutritie pacientul 2.0 nutritie oncologica pacienti oncologici afectiuni oncologice covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.