Newsflash
Știri

Ghid de vaccinare în bolile cronice

de Cristina GHIOCA - feb. 7 2020
Ghid de vaccinare în bolile cronice

Pacienții cu boli cronice au la dispoziție un ghid de informare special conceput pentru ei privind vaccinarea în patologia de care suferă.

Documentul a fost lansat, marți, la București, de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și a fost realizat sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, președinta Societății Române de Epidemiologie (SRE). Ghidul prezintă, printre altele, categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare în parte.

„Ne-am dorit foarte mult să doborâm aceste prejudecăți potrivit cărora vaccinarea se adresează doar copiilor sau doar persoanelor tinere sau sănătoase. Ea se adresează oricăror categorii de vârstă sau de populație, în funcție de riscurile pe care le prezintă sau de posibilitățile de vaccinare”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

Ghidul adresat pacienților va fi urmat de unul conceput pentru medic. „Dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească ghidul specialistului, care cred că va completa tabloul în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor cronici”, a anunțat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Draftul a fost deja elaborat de un grup de specialiști din cadrul Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății și din cadrul SRE, după cum ne-a explicat prof. dr. Doina Azoicăi: „Așteptăm ca acest material să fie parcurs de comisiile de specialitate și să ne dea un feedback. În momentul în care vom încerca să vorbim aceeași limbă și să avem aceleași recomandări, sunt convinsă că lumea nu va mai avea această ezitare vizavi de vaccinare.”

Pentru început, materialul va fi tipărit în 5.000 de exemplare și va fi difuzat prin intermediul asociațiilor de pacienți și în spitalele din București, cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale. Ghidul va fi postat și pe site-ul COPAC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe