Newsflash
Știri

Ghid despre tratamentul prin dializă cronică la pacienții cu COVID-19 din România

de Florentina Ionescu - apr. 8 2020
Ghid despre tratamentul prin dializă cronică la pacienții cu COVID-19 din România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România a publicat recent pe site-ul oficial metodologia prin care se efectuează tratamentul prin dializă cronică în România, în condițiile pandemiei de COVID-19.

persoana dializa covid19

Acest ghid conține informații utile despre definițiile de caz, despre triajul epidemiologic făcut de unitățile de dializă, despre transportul pacienților dializați și, bineînțeles, despre procedura de hemodializă.

Citește și: Ghid de teleconsultație pentru pacienții cu COVID-19, în limba română

Există, în metodologia publicată de INSP, capitole separate dedicate dializei pacientului suspect de COVID-19 și dializei pacientului confirmat cu infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Scopul acestor recomandări din metodologie este de a maximiza siguranța pacienților aflați în program de dializă iterativă, protejând în același timp personalul medical de infecții.

„Unitățile de dializă trebuie să identifice, prin triaj zilnic epidemiologic, pacienții cu semne și simptome respiratorii [febră, tuse, durere în gât, conjunctivită, dispnee (dificultate la respirație), creșterea frecvenței respiratorii], înainte de a intra în sala de așteptare și în zona de tratament, preferabil într-un spațiu distinct, izolat”, se arată în documentul publicat de INSP pe site.

Cum se efectuează dializa pacientului care este suspect de infecție cu coronavirus

Personalul medical care îngrijește pacienții suspecți trebuie să fie redus la minimul necesar, cu purtarea echipamentului minimalde protecție (mască, ochelari de protecţie, mănuşi, capelină) și cu interzicerea documentelor scrise pe hârtie în camera/zona respectivă. În document se arată că pacienții suspecți vor fi izolați și dializați separat de cei confirmați.

dializa pacient suspect COVID-19

Care este procedura de dializă la pacientul confirmat cu infecție cu coronavirus

Potrivit ghidului, Pacienții confirmați (testare pozitivă de laborator RT-PCR), dar cu simptomatologie minimă sau absentă vorfi internați, pe cât posibil, în spitalele-suport COVID-19 și vor face dializa în unitățile dedicate, cu respectarea precauțiilor standard, dar și a măsurilor suplimentare recomandate.

dializa pacient confirmat COVID-19

Pentru pacientul spitalizat, izolat în secția corespunzătoare patologiei ce a impus internarea de urgență, unitatea de dializă din spitalul respectiv, dacă dializează și pacienți negativi, va stabili obligatoriu o cameră de dializă specială pentru pacientul confirmat, izolată, pe cât posibil cu circuit separat,la care să se organizeze ture suplimentare/zile alternative, cu personal medical dedicat și echipat corespunzător.

Metodologia completă poate fi descărcată de aici: http://www.cnscbt.ro.


Notă autor:

Sursa foto: www.pexels.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe