Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ghid pentru tratamentul farmacologic al hipertensiunii arteriale la adulți

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 6 septembrie 2021, ora 10:03

Ghidul pentru tratamentul farmacologic al hipertensiunii arteriale la adulți a fost publicat săptămâna trecută, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat dr. Cătălina Panaitescu.

Medicul a menționat, într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, că ghidul a apărut în același timp cu comunicarea datelor celui mai amplu studiu privind tendința globală a prevalenței hipertensiunii arteriale (HTA) și progresele înregistrate în tratamentul și controlul acesteia.

Ghid
Sursă imagine: Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov // Facebook

„Conform autorilor, deși procentul populației cu HTA nu s-a modificat semnificativ, numărul persoanelor având HTA s-a dublat în 2019 față de 1990, ceea ce se explică prin creșterea demografică și fenomenul de îmbătrânire. De menționat și faptul că 82% dintre persoanele cu HTA trăiesc în prezent în țări mediu și slab dezvoltate”, transmite dr. Cătălina Panaitescu.

Concluziile se bazează pe analiza grupată a 1.201 de studii populaționale reprezentative din 184 de țări, care au acoperit perioada 1990 – 2019, incluzând peste 100 de milioane de subiecți cu vârstele cuprinse între 30 și 79 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ 99% din populația globală.

În ceea ce privește România, la nivelul anului 2019, aceasta figurează în primele zece țări cu prevalență mare a HTA în rândul populației masculine (53%).

Ghidul OMS cuprinde recomandări bazate pe dovezi despre inițierea tratamentului farmacologic la pacienții diagnosticați cu HTA și consiliați cu privire la modificarea stilului de viață, principiile de alegere a agentului farmacologic și tipului de tratament (monoterapie sau asocieri de medicamente), formele farmaceutice, țintele terapeutice și rolul echipei multidisciplinare în managementul bolii.

Etichete: hipertensiune arteriala ghid HTA OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.