Newsflash
Știri

Ghiduri de practică în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 9 2020
Ghiduri de practică în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2

O serie de recomandări elaborate de specialiștii Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sănătății sunt disponibile și pot fi accesate de către cadrele medicale.

Printre recomandările elaborate se numără, pe lângă ghidurile de anestezie și terapie-intensivă, epidemiologie, echipamente de protecție recomandate și cele dedicate managementului hiperglicemiei, afecțiunilor endocrinologice, măsuri recomandate pentru pacienții pediatrici, oncologici etc.

Diabetul zaharat și COVID-19

Datele de până acum arată că diabetul zaharat a fost prezent la 10,9% din pacienții diagnosticați cu infecție cu noul coronavirus. Documentul elaborat de către specialiști cuprinde ținte glicemice recomandate pentru pacienții cu diabet zaharat și spitalizați cu infecție SARS-Cov-2 și criterii de inițiere sau continuare a insulinoterapiei. Ca măsură generală se preferă insulinoterapia în regimuri personalizate, iar antidiabeticele orale se vor opri în funcție de anumite circumstanțe (de exemplu: inhibitorii de SGLT2 se vor opri temporar la majoritatea pacienților spitalizați, care au risc de deshidratare severă. De asemenea sunt prezentate recomandări pentru pacienții critici sau non-critici și pentru limitarea riscului de hipoglicemie. 

COVID-19 și bolile endocrine

Ghidurile elaborate pentru pacienții cu afecțiuni endocrinologice cuprind măsuri generale ce pot fi aplicate celor diagnosticați cu tiroidită autoimună, insuficiență suprarenală, sindrom Cushing și anomalii ale statusului nutrițional. Se recomandă prudență în cazul pacienților care urmează tratament de substituție cu glucorticoizi (boala Addison, hiperplazia suprarenală congenitală, sau insuficiența suprarenală centrală) în cazul asocierii infecției cu SARS-Cov-2. În această situație, se vor crește dozele tratamentului substitutiv în momentul debutului simptomelor pentru a evita criza adrenală. 

pacienți cu afecțiuni hemato-oncologice

Pacienții cu afecțiuni oncologice prezintă un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta complicații severe ale infecției cu noul coronavirus. Potențialii factori de risc care pot indica o evoluție severă a infecției sunt: imunodepresia severă, neutropenia severă prelungită și limfopenia severă. În cazul în care limfopenia este preexistentă, acest element se poate dovedi un factor de risc penytru evoluția severă a COVID-19. Recomandările specialiștilor urmează ghidul NHS publicat la 17 martie 2020. Se recomandă stratificarea acestor pacienți în funcție de risc și inițierea tratamentului specific. Se recomandă efectuarea examenului CT în cazul infecțiilor de căi aeriene inferioare, se vor evita administrarea dozelor mari de corticosteroizi pentru a veita imunosupresia severă.

Recomandări pentru gravide

În cazul pacientelor însărcinate managementul începe de la încadrarea în definiția de caz. Se vor lua măsuri speciale și în cazul pacientelor suspecte. În ceea ce privește modalitatea de naștere în prezent nu există dovezi în favoarea unei anumite modalități (pe cale vaginală sau prin cezariană). Modalitatea se va stabi în funcție de evaluarea medicului specialist și a statusului clinic al pacientei. Documentul cuprinde și indicații privind urmărirea travaliului și a nașterii, dar și post-partum. 

Alte recomandări pot fi regăsite pe site-ul Ministerului Sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe