Newsflash
Știri

Ghidurile lor

de Dr. A. M. - oct. 30 2015
Ghidurile lor
     Pe studii cum sunt cele mai multe dintre cele pe care le prezentăm săptămână de săptămână la „Noutăți în cercetare“ se bazează documentele ce redefinesc periodic practica medicală. Ghidurile și recomandările actualizate sunt foarte importante, deoarece aproape îi obligă pe medicii practicieni să țină pasul cu progresul științific și îi pun la adăpost pe pacienți de practicile pentru care nu există dovezi asupra beneficiilor sau riscurilor pentru sănătate. În plus, medicina condusă în limitele ghidurilor de practică –adevărate standarde profesionale – îi pune și pe medici la adăpost de eventuale acuze de malpraxis.
     Scrierea și actualizarea ghidurilor este una dintre problemele generale ale medicinii românești. Întâi, pentru că ghidurile de care dispunem sunt puține și nu sunt actualizate periodic. Apoi, pentru că societățile românești profesionale și cele științifice de specialitate nu au suficientă forță pentru a realiza acest demers ca pe un obiect principal al activității lor, așa cum se întâmplă cu societățile omologe din SUA, de pildă. Dar poate că problema cea mai mare este că, atunci când este redactat un ghid național, datele specifice populației României nu sunt disponibile decât cu totul și cu totul excepțional. Iar recomandările preluate pe nemestecate din alte ghiduri nu sunt obligatoriu valabile pentru populația noastră. Din păcate, niciunul dintre decidenții de până acum din sănătate nu a fost capabil să găsească o rezolvare acceptabilă pentru această situație, cu toate că România nu duce lipsă nici de societăți de specialitate, nici de corifei, și nici de comitete și comiții.
     Semnalăm, totuși, apariția unor ghiduri și recomandări internaționale importante, cum este cazul săptămâna aceasta cu actualizarea ghidului de screening al cancerului de sân la femeile cu risc mediu, publicat1 de Societatea americană de cancer în JAMA (principalele schimbări sunt rezumate în figura alăturată), sau cu actualizarea recomandărilor pentru intervenția coronariană percutanată (PCI) primară la pacienții cu infarct miocardic cu supradenivelare ST (STEMI), publicat2 de ACC/AHA/SCAI. Din acestea din urmă, de reținut este că la PCI pentru STEMI se poate adăuga, pe lângă intervenția primară pentru vasul obstruat, și stentarea altor coronare blocate parțial, la pacienții stabili hemodinamic, care pot suporta intervenția.
     Atât despre ghidurile lor, încă le așteptăm pe ale noastre.

Notă autor:

1. Oeffinger KC et al. Breast cancer screening forwomen at average risk: 2015 guideline update from the American Cancer Society. JAMA. 2015 Oct 20

2. 2015 ACC/AHA/SCAI focused update on primary percutaneous coronary intervention for patients with ST-elevation myocardial infarction: an update of the 2011 ACCF/AHA/SCAI guideline for percutaneous coronary intervention and the 2013 ACCF/AHA guideline for the management of ST-elevation myocardial infarction. JACC. 2015 Oct 21

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe