Newsflash
Știri

Gorj: caravana Screening TB, în 11 comune din judeţ

de L. Budin - iun. 21 2022
Gorj: caravana Screening TB, în 11 comune din judeţ

Proiectul, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, oferă servicii medicale gratuite în zonele rurale unde s-au înregistrat, în ultimii ani, cazuri de tuberculoză.

O caravană mobilă de depistare activă a tuberculozei va străbate, timp de circa 60 de zile, 11 unsprezece comune din judeţul Gorj, pentru a oferi servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor, în cadrul unui proiect naţional derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, informează un comunicat preluat de Agerpres

screening-tb

Băleşti, Runcu, Godineşti, Padeş, Teleşti, Negomir, Plopşoru, Brăneşti, Hurezani, Albeni, Roşia de Amaradia sunt comunele gorjene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei. Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” oferă servicii medicale gratuite în zonele rurale unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză în ultimii ani.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Gorj este de 51,6 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de două luni şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program: Runcu - 27 iunie, Godineşti - 4 iulie, Padeş - 7 iulie, Teleşti - 14 iulie, Negomir - 19 iulie, Plopşoru - 22 iulie, Brăneşti - 29 iulie, Hurezani - 3 august, Albeni - 5 august, Roşia de Amaradia - 10 august.

Camioneta este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei -, precum şi cu un program care ajută la depistarea altor 14 patologii pulmonare.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre judeţele României au intrat deja în acest proiect, aproximativ 50.000 de români beneficiind de serviciile caravanei. Judeţul Gorj se va număra (...) printre acestea”, se arată în comunicatul de presă transmis de organizatorii campaniei.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani - proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Activitatea medicilor cu cabinete proprii, recunoscută ca vechime în muncă

Rafila: vaccinurile anti-COVID, cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe