Newsflash
Știri

Gripa amenință unitățile sanitare

de Dr. Laura Davidescu - ian. 6 2020
Gripa amenință unitățile sanitare

Centrul European de Control al Bolilor atrage atenția asupra celor mai expuse sectoare la infecția gripală, printre care și unitățile sanitare.

Într-un comunicat emis pe 18 decembrie, ECDC evalua situația infecției cu virusuri gripale în Europa în acest sezon. Determinările arată că vom avea de-a face predominant cu viroze de tip A (71%) și B (29%), conform predicțiilor Organizației Mondiale A Sănătății. Acest mix viral are un potențial de mortalitate ridicată îndeosebi la pacienții în vârstă și în serviciile medicale aglomerate.

Al doilea deces de gripă în România

În data de 2 ianurie, o femeie în vârstă de 47 de ani din Buzău a murit la spital, după ce testele rapide au indicat prezența virusului gripal de tip A, după cum informează Mediafax.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Buzău, femeia fusese diagnosticată din 9 decembrie cu viroză respiratorie de către medicul de familie, dar nu se știe dacă a urmat sau nu tratamentul prescris. Femeia nu fusese vaccinată antigripal și suferea de mai multe afecțiuni. În 28 decembrie a fost internată la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență, unde i s-a făcut testul rapid de gripă, care a confirmat prezența virusului de tip A.  Pacienta a decedat după 48 de ore.

Acesta este al doilea deces de gripă din acest sezon, după ce un bărbat de 54 de ani, din județul Dâmboviţa a murit la mijlocul lunii trecute, internat la la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, de asemenea nevaccinat.

Situația gripei în Europa

Până la finele anului trecut, încă nu existau semne de creștere a mortalitate excesivă din cauza gripei. Totuși, virusul gripal de tip A (H3N2) este asociat în mod obișnuit cu probleme serioase de sănătate, îndeosebi la cei trecuți de 60 de ani, iar situația numărului de infecții este de așteptat să crească în perioada următoare.

“Dintre toate bolile infecțioase, gripa sezonieră este asociată cu una dintre cele mai ridicate mortalități în Europa. Încurajăm toate țările să continue eforturile de vaccinare a populației în vârstă și a categoriilor la risc, cum ar fi persoanele cu afecțiuni cardiace și pulmonare preexistente”, a declarant Pasi Penttinen, șeful Programului de boli respiratorii și gripă din cadrul ECDC.

Lucrătorii din domeniul sanitar sunt și ei sfătuiți să se vaccineze împotriva gripei pentru a reduce riscul de a infecta grupurile vulnerabile, asta pe lângă propria protecție.

Nu trebuie uitat de măsurile de prevenire a răspândirii infecțiilor respiratorii, cum ar fi izolarea voluntară a celor deja bolnavi, spălatul mâinilor și igiena respiratorie.

Pacienților li se pot indica măsurile de profilaxie din materialele puse la dispoziție de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate.

Puteți afla date la zi referitoare la infecțiile gripale în Europa pe site-ul http://flunewseurope.org/

Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să te intereseze și:

Decesele în gripă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe