Newsflash
Știri

Gripă aviară fatală pentru foci

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 31 2012
Gripă aviară fatală pentru foci
   Din septembrie până în decembrie 2011, 162 de foci (Phoca vitulina) din largul coastei de est a SUA – zona New England – au murit în urma unei infecţii gripale. Analiza secvenţelor probelor recoltate post-mortem a relevat prezenţa unui virus gripal aviar A/H3N8, similar cu un virus care circulă în America de Nord la păsările de apă cel puţin din anul 2002, dar cu mutaţii care indică o recentă adaptare la gazde mamifere. Aceste virusuri includ o mutaţie D701N în proteina virală PB2, raportată anterior la virusurile aviare H5N1 înalt patogene întâlnite la om, după cum aflăm din BASIC (Buletinul de informaţii săptămânale al Institutului Cantacuzino), care citează un studiu* publicat recent în revista mBio, editată de American Society for Microbiology.
   Acest focar este deosebit de important, nu numai din cauza îmbolnăvirii unui număr mare de foci, dar mai ales deoarece virusul a dobândit natural mutaţii cunoscute pentru potenţialul de creştere a virulenţei şi transmisibilităţii la mamifere.
 
 

*Anthony SJ şi colab. 2012. Emergence of fatal avian influenza in New England harbor seals. mBio 3(4):e00166-12 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe