Newsflash
Știri

Gripa nouă şi serviciile de îngrijire a TB

de Dr. V. A. - dec. 11 2009
Gripa nouă şi serviciile de îngrijire a TB

Peste 600.000 de infecţii cu virusul gripal pandemic A/H1N1 au fost confirmate în întreaga lume, cu mai mult de 7.000 de decese raportate către OMS. Un număr considerabil de decese au survenit la pacienţi cu afecţiuni cronice respiratorii, crescând îngrijorarea asupra posibilului impact al gripei pandemice şi la pacienţii cu tuberculoză activă. Este necesară sensibilizarea managerilor de programe privind tuberculoza (TB), asupra conjugării eforturilor pentru controlul acestor două condiţii patologice. (...)

   Coordonarea cu planurile de pregătire ale ţărilor. Gripa pandemică poate impune mobilizarea resurselor de la alte servicii de sănătate, astfel că şi programele de tuberculoză ar putea fi solicitate să ofere partea lor de resurse. Cu toate acestea, trebuie evitat colapsul serviciilor pentru TB, deoarece consecinţele ar fi dezastruoase. Programele pentru tuberculoză au acumulat o experienţă extinsă în furnizarea tratamentului în unităţi descentralizate, inclusiv la domiciliul pacienţilor. Aceste structuri pot fi utile în furnizarea de servicii pentru gripă în timpul unei pandemii severe.
   Serviciile de îngrijire a sănătăţii trebuie să fie pregătite pentru provocări suplimentare ale gripei. Specialiştii în boli respiratorii şi TB pot consulta şi trata pacienţii care prezintă complicaţii pulmonare ale gripei pandemice A/H1N1 (2009). În acest scop, medicii trebuie să se familiarizeze cu recomandările OMS privind indicaţiile medicaţiei antigripă. Tratamentul eficace poate reduce mortalitatea şi morbiditatea nu doar prin gripă, ci şi prin cele mai multe forme de TB. Serviciile de îngrijire a sănătăţii trebuie să fie bine pregătite pentru managementul celor două boli.
   Îngrijirea tuberculozei trebuie să fie asigurată, chiar şi în cazul depăşirii capacităţii serviciilor de îngrijire a gripei. Medicaţia antituberculoasă trebuie să fie administrată în continuare, în timpul pandemiei de gripă. Aprovizionarea cu medicamente antituberculoase nu va fi întreruptă. O îngrijire deosebită se va acorda pacienţilor vulnerabili: gripa la pacienţii cu HIV şi TB poate fi mai severă decât la cei cu tuberculoză necomplicată. Pacienţii cu TB multirezistentă la medicamente (MDR-TB) prezintă în general un risc crescut de deces sau de boală pulmonară gravă, de aceea prognosticul lor după gripă poate fi mai prost.
   Trebuie aplicate măsuri pentru prevenirea complicaţiilor şi a transmiterii: • Vaccinuri. Autorităţile de reglementare dintr-o serie de ţări au avizat vaccinurile pandemice A/H1N1. Experţii OMS recomandă ca personalul medico-sanitar să fie vaccinat cu prioritate. Deoarece este de aşteptat ca susceptibilitatea la noul virus să fie generală, persoanele cu afecţiuni medicale (inclusiv TB), precum şi adulţii şi copiii sănătoşi trebuie să constituie ţinta pentru vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinului şi de priorităţile definite de fiecare ţară. La pacienţii cu HIV asociat cu TB, recomandările standard pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere se aplică în funcţie de disponibilitatea vaccinului • Antivirale. OMS nu recomandă profilaxia cu medicamente antivirale • Controlul infecţiei. În sanatorii, spitale de ftiziologie, clinici şi spitale generale şi ambulatorii este posibilă transmiterea gripei la pacienţii cu TB. În cadrul acestor unităţi medicale trebuie asigurate măsurile pentru limitarea transmiterii gripei, trebuie implementate recomandările OMS pentru prevenirea infecţiei tuberculoase şi a celei cu virusul pandemic A/H1N1. Deşi modurile de transmitere a celor două boli sunt uşor diferite, măsurile privind controlul sursei (acoperirea tusei, izolarea persoanelor cu tuse cronică) şi prevenirea aglomeraţiilor sunt importante pentru reducerea transmiterii deopotrivă a tuberculozei şi a gripei.
   Folosirea resurselor pentru tuberculoză dezvoltate de OMS pentru susţinerea laboratoarelor de gripă. OMS a creat o largă reţea de agenţii tehnice şi de finanţare internaţionale, pentru a îmbunătăţi accesul la diagnosticul modern al TB prin servicii de laborator adecvate. Prin calitatea unor anumite componente, aceste laboratoare pot fi folosite şi pentru diagnosticul şi supravegherea gripei pandemice A/H1N1, incluzând aici transportul probelor, detecţia moleculară a rezistenţei la medicamente, trainingul, bunele practici de laborator şi biosecuritate. Laboratoarele sunt susţinute de o excelentă reţea supranaţională a laboratoarelor de referinţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe