În această perioadă, gripa este activă în majoritatea zonelor din emisfera nordică. În America de Nord se înregistrează o creştere a infecţiilor respiratorii acute peste nivelurile bazale, asociate în principal cu circulaţia activă a virusurilor H3N2 şi B. În Marea Britanie şi Irlanda de Nord, în ultimele trei săptămâni ale anului 2010 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de gripă (forme medii şi severe) care nu a atins însă maximumul, determinate în majoritatea lor de virusul A/H1N1 2009 şi mai puţin de virusurile B. Pattern-ul îmbolnăvirilor este similar cu cel înregistrat în 2009, afectând predominant adulţii tineri, persoanele cu afecţiuni cronice asociate şi gravidele. (...)"> Gripa, o prezenţă de sezon - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Gripa, o prezenţă de sezon

de - ian. 14 2011
Gripa, o prezenţă de sezon

   În această perioadă, gripa este activă în majoritatea zonelor din emisfera nordică. În America de Nord se înregistrează o creştere a infecţiilor respiratorii acute peste nivelurile bazale, asociate în principal cu circulaţia activă a virusurilor H3N2 şi B. În Marea Britanie şi Irlanda de Nord, în ultimele trei săptămâni ale anului 2010 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de gripă (forme medii şi severe) care nu a atins însă maximumul, determinate în majoritatea lor de virusul A/H1N1 2009 şi mai puţin de virusurile B. Pattern-ul îmbolnăvirilor este similar cu cel înregistrat în 2009, afectând predominant adulţii tineri, persoanele cu afecţiuni cronice asociate şi gravidele. (...)

   În această perioadă, gripa este activă în majoritatea zonelor din emisfera nordică. În America de Nord se înregistrează o creştere a infecţiilor respiratorii acute peste nivelurile bazale, asociate în principal cu circulaţia activă a virusurilor H3N2 şi B. În Marea Britanie şi Irlanda de Nord, în ultimele trei săptămâni ale anului 2010 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de gripă (forme medii şi severe) care nu a atins însă maximumul, determinate în majoritatea lor de virusul A/H1N1 2009 şi mai puţin de virusurile B. Pattern-ul îmbolnăvirilor este similar cu cel înregistrat în 2009, afectând predominant adulţii tineri, persoanele cu afecţiuni cronice asociate şi gravidele. În Europa, Orientul Mijociu şi Asia de Nord, ratele de infecţii respiratorii acute sunt încă joase, dar se înregistrează şi creşteri în unele zone. Marea majoritate a virusurilor izolate şi caracterizate din America de Nord şi Marea Britanie sunt antigenic similare cu tulpinile conţinute în vaccinul trivalent curent. Autorităţile de sănătate publică din Marea Britanie raportează că apar în continuare cazuri severe de gripă H1N1 2009, unele necesitând oxigenare extracorporeală prin membrană (formă avansată de suport respirator). (Informaţii preluate şi prelucrate din BASIC – Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului „Cantacuzino“)
 
La închiderea ediţiei: Ministerul Sănătăţii informează că, în săptămâna 3–9 ianuarie a.c., numărul infecţiilor respiratorii acute raportate a fost în creştere cu 26,8%, faţă de săptămâna precedentă, ajungând la 67.098. Totodată, pe teritoriul României nu există focare epidemice de gripă la această dată. Campania de vaccinare antigripală a MS continuă. Până la 9 ianuarie a.c. au fost efectuate peste 1.100.000 de vaccinări din care aproape jumătate la grupa de vârstă peste 65 de ani.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe