Newsflash
Știri

Gripa – realitatea din spatele statisticii

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 28 2013
Gripa – realitatea din spatele statisticii
   La jumătatea săptămânii, la Bucureşti s-a desfăşurat a doua ediţie a Forumului Naţional Stop Gripa, organizat de asociaţia Proimunizare, care îşi propune informarea şi educarea publicului cu privire la importanţa imunizării prin vaccinare. Ministerul Sănătăţii a fost reprezentat la începutul discuţiilor de dr. Cristina Vladu, consilier personal al dr. Adrian Pană, secretar de stat, care s-a arătat îngrijorată în mod special de scăderea procentului de copii imunizaţi din ţara noastră. Referindu-se la modalitatea de livrare a vaccinurilor către grupurile de populaţie defavorizate, dsa a susţinut utilitatea asistentului comunitar, pentru activitatea cărora se speră că va putea fi asigurat bugetul necesar. Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a prezentat situaţia infecţiilor acute respiratorii şi gripei din România în perioada 2012–2013. Astfel, în sezonul precedent, au fost confirmate de laborator 755 de cazuri de gripă, în egală măsură de tip A şi B, subtipul dominant fiind în continuare cel pandemic, H1N1. Numărul de cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa a crescut cu 38% faţă de sezonul 2011–2012, la 3.039, 47% din ele înregistrându-se la grupa de vârstă 15–49 de ani, şi câte 18% la cele de 0–1 an şi 5–14 ani. Din totalul cazurilor, 1.274 au necesitat internare, mai ales din rândul pacienţilor cu vârste peste 65 de ani. Din cele 116 cazuri de infecţii acute respiratorii severe, 70% au dezvoltat complicaţii, iar 21 de pacienţi au decedat. În ce priveşte vaccinarea, MS a pus la dispoziţie în mod gratuit pentru grupele populaţionale la risc un milion de doze de vaccin antigripal, care au fost utilizate în proporţie de doar 90%. Acoperirea vaccinală a fost mulţumitoare în rândul persoanelor de peste 65 de ani (53%) şi a medicilor (54,5%), însă la nivelul întregii populaţii, aceasta a fost de doar 4%, ţintele necesare pentru controlul eficient al gripei fiind de 50–60%. Invitatul special al evenimentului, prof. dr. Asher Barzilai, şeful secţiei de boli infecţioase pediatrice a Spitalului „Tel Hashomer“ (Israel), a atras atenţia că, în condiţiile în care, anual, în ţara sa se înregistrează circa 600 de decese din cauza gripei, numărul morţilor raportate în România este cu mult mai mic decât cel real. Dsa a subliniat importanţa vaccinării copiilor – categoria cea mai afectată la începutul epidemiei sezoniere, care abia în fazele următoare se extinde la adulţi şi vârstnici – şi rolul medicilor în educarea pacienţilor pentru creşterea acceptării de către aceştia a vaccinării. La rândul său, dr. Oana Falup Pecurariu, preşedintele asociaţiei Proimunizare, a arătat că o strategie eficientă de prevenie a gripei presupune, pe lângă soluţiile actuale, o campanie de informare modernă, facilitarea vaccinării la locul de muncă, asigurarea unor puncte de vaccinare în week-end şi implicarea activă a farmaciilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe