Newsflash
Știri

Gripa – un nou început

de Dr. Alexandra GUȚĂ - oct. 12 2018
Gripa – un nou început
Raportarea cazurilor de gripă pentru sezonul 2018–2019 a început cu săptămâna 40 a anului (1–7 octombrie), potrivit Metodologiei de supraveghere a gripei, infecțiilor respiratorii acute (ARI) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), stabilită de Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Debutul sezonului gripal va fi reprezentat de săptămâna în care 10% din probe vor fi pozitive pentru același subtip/variantă din numărul total al celor recoltate și testate în săptămâna respectivă.
Pentru acest sezon de gripă, Ministerul Sănătății a semnat un Acord-cadru cu valoarea de peste 11 milioane de lei pentru achiziționarea a un milion de doze de vaccin antigripal, care vor fi utilizate pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, afirmă într-un comunicat de presă al ministerului că au fost luate toate măsurile astfel încât în acest an să nu mai existe întârzieri în asigurarea vaccinului. Livrarea dozelor de vaccin se va face de către furnizor la direcțiile de sănătate publică.
Campania de vaccinare se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Beneficiari sunt persoanele cu vârste peste 65 de ani, personalul medical, persoanele cu boli cronice (în special cele cu boli respiratorii și cardiovasculare), boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, gravide, respectând recomandările Organizației mondiale a sănătății (OMS) și ale Centrului european de prevenire și control al bolilor (ECDC), anunță comunicatul. OMS recomandă ca vaccinarea să se realizeze cu precădere în rândul femeilor însărcinate.
Conform Centrului pentru prevenire și control al bolilor (CDC), sezonul gripal anterior, 2017–2018, a fost primul în care toate grupele de vârstă au fost clasificate ca având o severitate înaltă, fiind caracterizat de numeroase prezentări la camera de gardă pentru afecțiuni clinice compatibile cu gripă (ILI), vârful cazurilor fiind de 7,5%, cel mai mare procentaj de la pandemia de gripă din 2009 și până în prezent, atunci când procentajul a fost de 7,7%.
În cadrul supravegherii virologice realizate de CNSCBT în sezonul trecut, s-au înregistrat 129 de decese confirmate, au fost detectate de două ori mai multe cazuri confirmate decât în sezonul 2016–2017 și de 3,5 ori mai multe cazuri de ILI. Din totalul cazurilor de ILI, 44,6% au necesitat internarea (cele mai multe cazuri în rândul persoanelor de peste 65 de ani). Anul trecut, acoperirea vaccinală în rândul populației generale a fost cu 5,2% mai mare comparativ cu sezonul trecut (2,5%).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe