Newsflash
Știri

Gripa, urmărită online şi în România

de Mirabela VIAŞU - nov. 14 2012
Gripa, urmărită online şi în România
   Medicii şi toţi cei interesaţi pot urmări online evoluţia gripei în ţara noastră, prin intermediul interfeţei Google Flu Trends. Informaţiile, actualizate aproape în timp real, constau într-o analiză a tendinţelor observate în interogările de căutare, timp de mai multe sezoane, coroborate cu datele oficiale fur­ni­zate de Institutul Naţional de Cercetare-Dez­voltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino (INCDMI Cantacuzino).
   Pe lângă faptul că reprezintă un instrument de monitorizare al cazurilor de gripă,Google Flu Trends constituie şi un util sistem de avertizare în privinţa unor noi epidemii. „Folosirea căutărilor online pentru completarea supravegherii naţionale convenţionale a gripei va facilita şi va direcţiona măsurile de control, întrucât alerta debutului unei epidemii va putea fi făcută în avans cu cel puţin şapte zile faţă de raportările oficiale ale cazurilor“, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Gripă din reţeaua OMS, INCDMI Cantacuzino.
   La acest moment, sistemul arată o incidenţă redusă a gripei în România, asemănătoare celei din sezonul trecut. Pentru anul curent, sunt oferite date începând cu luna iulie, până la începutul acestei luni. Graficele sunt bazate pe date anonime şi cumulate, provenind din milioane de căutări Google efectuate în timp, iar rezultatele afişate sunt generate de un sistem automatizat.
   Făcut public în aceeaşi zi în care Google Flu Trends a devenit disponibil şi în România (1 noiembrie a.c.), raportul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că, în ultima săptămână din luna octombrie, au fost raportate 40 de cazuri de gripă, 14.054 de pneumonii şi 70.399 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Astfel, datele oficiale privind gripa, confirmă informaţiile prezentate de sistemul online de avertizare.
     În ceea ce priveşte evoluţia gripei în celelalte ţări europene în care sistemul este disponibil, aflăm că o incidenţă redusă mai este înregistrată şi în Ucraina, Polonia, Austria, Germania, Franţa, Spania, Norvegia, Suedia şi Japonia. Bulgaria şi Ungaria au o incidenţă minimă a gripei, în timp ce în Rusia graficele arată o incidenţă moderată.
   Google Flu Trends furnizează estimări ale incidenţei gripei în mai multe regiuni ale globului, în aproape 30 de ţări. Ideea de a lansa acest sistem le-a venit reprezentaţilor Google după ce au constatat că anumiţi termeni de căutare referitori la gripă sunt frecvent utilizaţi în fiecare an, în sezon. Numărul de căutări online a fost ulterior comparat cu datele din sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, rezultând un sistem util de avertizare în privinţa unor noi epidemii de gripă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe