Newsflash
Știri

Grupa de sânge tip A ar putea deveni donator universal

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iun. 21 2019
Grupa de sânge tip A ar putea deveni  donator universal

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au descoperit că prin intermediul unor bacterii aparţinând microbiomului intestinal pot converti grupa de sânge tip A în donator universal. Articolul a fost recent publicat în Sciencemag.

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au descoperit că prin intermediul unor bacterii aparţinând microbiomului intestinal pot converti grupa de sânge tip A în donator universal. Articolul a fost recent publicat în Sciencemag.

Donatorii universali sunt persoane a căror grupă de sânge este cea tip 0. Sângele persoanelor cu celelalte grupe (A, B sau AB) conţine antigene care fac imposibilă donarea. Donarea sângelui este o problemă în toată lumea, iar cercetătorii încearcă să transforme grupa sangvină tip A (a doua cea mai frecventă) într-un donator universal pentru a suplini această criză.

Oamenii de știinţă doresc să îndepărteze antigenele de suprafaţă cu ajutorul unor enzime care să fie capabile să distrugă anumite mucine, adică antigenele specifice grupei de sânge tip A. Pentru aceasta s-a izolat ADN dintr-o probă de scaun. Procedura a fost efectuată astfel deoarece cercetătorii cred că acest ADN ar conţine și gene care codifică enzime bacteriene ce pot liza mucinele. Enzimele au provenit din Flavonifractor plaautii, o bacterie aparţinând tractului gastrointestinal. Au fost folosite tehnici genetice de „tăiere” a ADN-ului, care ulterior s-au inserat în Escherichia coli. Rezultatele preliminare sunt încurajatoare, însă va mai trece timp până când această tehnică de laborator ar putea fi folosită pe scară largă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe