Newsflash
Știri

Guvernul a aprobat: cei vaccinați sunt exceptați de la carantina de noapte

de L. Budin - sept. 23 2021
Guvernul a aprobat: cei vaccinați sunt exceptați de la carantina de noapte

Guvernul a adoptat propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), de modificare a măsurilor restrictive care se aplică în localități, în funcție de incidența cazurilor COVID.

Conform Hotărârii nr. 73 din 23 septembrie 2021, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00- 5.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este între 6 și 7,5 la mia de locuitori.

oameni-strada-covid3

Se fac următoarele excepții:

  • deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții cu certificatul de vaccinare sau cu certificatului digital UE COVID-19;
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

La interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența depășește 7,5 la mia de locuitori, în intervalul orar 20.00-5.00 se introduce o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții cu certificatul de vaccinare sau cu certificatul digital UE COVID-19.

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența este între 6 și 7,5 la mia de locuitori, programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5.00-18.00 se va limita pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise sau deschise, publice sau private. Excepție fac unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri.

Hotărârea mai prevede creșterea vârstei de la 6 ani la 12 ani, vârstă până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore), necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis cu această condiție.

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este între 3 și 6 la mia de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice vor fi delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul să fie permis doar pe baza certificatului digital UE COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale UE, documente echivalente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe