Newsflash
Știri

Hartă interactivă UBB: regiunea Nord-Est are cea mai scăzută rată de vaccinare

de - iun. 4 2021
Hartă interactivă UBB: regiunea Nord-Est are cea mai scăzută rată de vaccinare

Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au dezvoltat o hartă interactivă care arată că județele din regiunea Nord-Est au cele mai mici niveluri de vaccinare în comparație cu celelalte regiuni ale României.

Harta arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localități din România, fiind actualizată în regim zilnic, se arată într-un comunicat al UBB. Este conceptul specialiștilor Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19 „Romanian Economic Impact Monitor”. Acesta monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu.

harta-vacc-ubb
Sursă foto: econ.ubbcluj.ro

 

Diferente între urban și rural

Conform celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferențe semnificative între mediile urban și rural în privința ratei de vaccinare, dar și diferențe importante între județele țării. Județele din regiunea Nord-Est au cele mai mici niveluri de vaccinare, comparativ cu celelalte regiuni ale României.

Chiar dacă autoritățile din România publică zilnic o hartă a situației vaccinărilor pe localități, harta dezvoltată de cercetătorii UBB oferă mai multe avantaje care ușurează modul de culegere, de interpretare și de înțelegere a datelor actuale, mai arată reprezentanții universității clujene.

Informatii integrate

Conform cercetătorilor, avantajele hărții sunt:

  • Informații integrate: toate informațiile relevante legate de localitățile din România sunt afișate în același loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conțin datele oficiale legate de campania de vaccinare;
  • Interactivitate: harta nu este una statică, informațiile afișate putând fi consultate foarte ușor prin simpla manevrare a mouse-ului asupra hărții;
  • Interpretare vizuală ușoară: harta folosește o arhitectură vizuală modernă, nuanțele de albastru mai închise reprezentând localități cu un procentaj mai ridicat al acoperirii vaccinale;
  • Funcțiune de căutare: harta oferă și un motor de căutare a localităților pe baza denumirii acestora.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare sunt actualizate zilnic și pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM. Analizele detaliate sunt publicate în mod constant pe pagina de Facebook a proiectului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe