Newsflash
Știri

Harta mortalității infantile: Unde pierdem mai mulți nou-născuți

de Dorina Novac - feb. 4 2020
Harta mortalității infantile: Unde pierdem mai mulți nou-născuți

Organizația Salvați Copiii a publicat harta mortalității infantile, arătând că se observă o discrepanță dramatică între urban și rural.

Deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică (INS), procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între județe, precum și între urban și rural, potrivit Salvați Copiii.

Astfel, dacă în București rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale.

Harta mortalitatii infantile in Romania
Harta mortalității infantile în România

 

Sursa citată menționează că o discrepanță dramatică se observă și între urban și rural. În Botoșani, de pildă, rata mortalității infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizării INS, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de altele, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

Rata mortalității infantile se află în corelație cu numărul nașterilor și al deceselor.

„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural.

În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii.

Totodată, Organizația Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va achiziționa, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie.


Notă autor:

Sursă imagine: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe