La Baku, a avut loc, între 12 şi 15 septembrie a.c., a 61-a reuniune a Comitetului Regional OMS Europa. Principalele teme dezbătute de reprezentanţii celor 53 de state membre sunt trecute în revistă în sinteza semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 "> Health 2020 - Viața Medicală
Știri

Health 2020

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 21 2011
Health 2020

La Baku, a avut loc, între 12 şi 15 septembrie a.c., a 61-a reuniune a Comitetului Regional OMS Europa. Principalele teme dezbătute de reprezentanţii celor 53 de state membre sunt trecute în revistă în sinteza semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 

Capitala Azerbaidjanului, Baku, a fost, între 12 şi 15 septembrie a.c., gazda celei de-a 61-a sesiuni a Comitetului Regional OMS Europa. Printre temele discutate de reprezentanţii celor 53 de state membre s-au numărat: Health 2020 – noua politică europeană pentru sănătate, experienţe în abordarea determinanţilor sociali ai sănătăţii, reforma OMS pentru un viitor sănătos, planuri de acţiune în bolile netransmisibile, TB MDR/XDR, HIV/SIDA, rezistenţa la antibiotice, rolul Biroului Regional OMS pentru Europa.

Guvernare inteligentă pentru sănătate
   La întâlnirea Comitetului Regional OMS pentru Europa de la Baku, miniştrii sănătăţii şi alţi oficiali de rang înalt din sănătate din cele 53 de ţări ale Regiunii OMS Europa au discutat concluziile şi recomandările unui studiu cuprinzător care explorează gândirea curentă şi practicile inovative legate de guvernarea pentru sănătate în secolul 21. Cheia către noile modele de guvernare este recunoaşterea schimbării în Europa, de la societăţile industriale la cele bazate pe cunoştinţe. Cele cinci abordări inteligente ale guvernării sunt: sinergică – înţelegerea valorii colaborării între sectoare şi părţile interesate, la toate nivelurile; mixtă – utilizarea amestecului de regulamente şi persuasiune; adaptabilă – adaptare rapidă, anticiparea nevoilor viitoare prin prognoze îmbunătăţite şi promovarea intervenţiilor multiple de la scară mică la nivel local şi de comunitate; respectuoasă – angajarea proactivă a cetăţenilor pentru a le încuraja participarea, responsabilitatea şi îmbunătăţirea rezultatelor; transparentă – furnizarea dovezilor şi monitorizarea pentru etică şi responsabilitate prin agenţii independente şi corpuri de experţi precum agenţii federale, comisii, auditori.
 
Controlul bolilor netransmisibile
   Bolile netransmisibile precum cancerul, afecţiunile cardiace, bolile cronice respiratorii şi diabetul dau 86% din decese şi 77% din povara bolilor în Regiunea OMS Europa. Înaintea întâlnirii la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, din 19–20 septembrie a.c., de la New York, miniştrii sănătăţii din Europa au discutat, la Baku, acţiunile necesare pentru controlul acestor boli. Se caută adoptarea măsurilor celor mai accesibile şi cost-eficiente, cu beneficii nu doar pentru populaţie, ci şi pentru guverne, precum: taxarea tutunului şi alcoolului, eliminarea grăsimilor trans din alimente şi înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate, reducerea consumului de sare, îmbunătăţirea serviciilor pentru DZ şi boli cardiace, a detectării şi terapiei cancerului. Planul de acţiune pentru implementarea strategiei europene pentru prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile 2012–2016 a fost dezvoltat cu o consultare majoră cu ţările membre, experţii şi organizaţiile partenere.
 
Combaterea TB MDR
   La aceeaşi reuniune, s-a hotărât susţinerea unui plan riguros de acţiune pentru combaterea tuberculozei multidrog rezistente (TB MDR) şi a celei cu rezistenţă extinsă la antituberculoase (TB XDR), care se răspândesc cu o rată alarmantă în regiune. În Europa de Vest, eşecul tratamentului TB MDR se înregistrează la 23% din pacienţi; 26% sunt pierduţi în urmărire; 19% decedează şi numai 43% sunt trataţi cu succes. În Europa de Est şi Asia Centrală, rata succesului terapeutic este estimată la 65%. Noul plan de acţiune ţine cont de noile tehnici de diagnostic, modelele de îngrijire centrate pe pacient şi serviciile adaptate anumitor populaţii. El include: bugete, ţinte şi cronologie; şase direcţii strategice, precum colaborarea sau medicamente mai eficiente, vaccinuri şi teste; şapte arii de intervenţie, între care îmbunătăţirea accesului la investigaţii şi tratament. Ţările vor realiza planuri de acţiune naţionale pentru TB, vor îmbunătăţi informarea publică, vor lucra intersectorial. Ţintele europene, de atins până la sfârşitul anului 2015, sunt: scăderea la 20% a proporţiei cazurilor TB MDR printre pacienţii anterior trataţi; diagnosticarea a cel puţin 85% din cazurile TB MDR estimate; tratarea cu succes a cel puţin 75% din pacienţii înregistraţi cu această formă de tuberculoză.
 
Stoparea răspândirii HIV
   Un alt subiect a fost prezentarea planului de acţiune al Biroului OMS pentru Europa, 2012–2015, în vederea stopării creşterii răspândirii HIV pe continent. Cercetări publicate în iulie a.c. arată că transmiterea sexuală a HIV poate fi redusă cu 96% prin tratamentul precoce al persoanelor seropozitive şi cu 73% prin tratamentul antiretroviral al partenerilor care nu au virusul. În 2009, doar 19% din adulţi au primit medicaţia de care aveau nevoie, în ţările cu venit mic şi mediu din estul Europei; aici se înregistrează şi cea mai rapidă creştere a epidemiei HIV. Prioritatea o constituie stoparea noilor infecţii şi îmbunătăţirea accesului la servicii. Trebuie depuse eforturi pentru: reducerea transmiterii HIV pe cale sexuală şi intravenoasă (injectare de droguri) cu 50%, realizarea de progrese în eliminarea infecţiilor noi la copii, creşterea numărului persoanelor cu tratament antiretroviral, reducerea deceselor prin TB la jumătate la pacienţii HIV+, până în 2015. Planul de acţiune cheamă la intervenţie rapidă, angajament politic real, investiţii crescute şi răspuns cuprinzător, cu parteneri puternici. El include obiective, indicatori şi ţinte pentru prevenţie, diagnostic, tratament şi îngrijiri. O atenţie specială a fost acordată implicării persoanelor cu HIV şi a societăţii civile în modelarea priorităţilor.
 
Reducerea abuzului de alcool
   Cele 53 de ţări din Regiunea OMS Europa au susţinut, la reuniunea de la Baku, un plan de reducere a consumului nociv de alcool. În această regiune, consumul de alcool este cel mai mare din lume (în medie echivalentul a 9,25 litri de alcool pur/persoană/an), alcoolul fiind al doilea factor de risc pentru deces şi boală, după fumat. În ultimii 15 ani, consumul a scăzut în vestul Europei şi a crescut în est, cu diferenţe mari între ţări.
   Planul european de acţiune pentru reducerea abuzului de alcool 2012–2020 oferă o prezentare generală cuprinzătoare a problemei şi opţiunile politice eficiente: reglementarea preţului la alcool, sancţionarea conducătorilor auto care au consumat alcool, restricţia comercializării alcoolului.
   Cele cinci obiective principale ale planului: creşterea gradului de conştientizare cu privire la magnitudinea şi natura poverilor de sănătate, sociale şi economice cauzate de abuzul de alcool; consolidarea şi diseminarea cunoştinţelor; creşterea capacităţii de tratament a afecţiunilor legate de alcool; creşterea mobilizării resurselor pentru acţiuni concertate; îmbunătăţirea supravegherii.
 
Rolul OMS
   Dr. Margaret Chan, director general OMS, s-a adresat participanţilor la reuniune, atrăgând atenţia asupra valorilor care stau la baza dispoziţiilor din sănătate: corectitudinea şi echitatea, recunoscând că acestea constituie partea dificilă în actualul climat economic aspru. „Cea mai mare provocare dintre toate trebuie să fie maximizarea câştigurilor în sănătate, măsurabile şi echitabile, în timp ce bugetele pentru sănătate au stagnat sau au scăzut“, a spus dsa, observând că aceste obiective pot fi atinse, mai ales dacă vor fi aplicate politici de sănătate bazată pe dovezi. Dna dr. M. Chan a subliniat, de asemenea, importanţa procesului de reformă a OMS. Concluzionând, directorul general OMS a clarificat de ce organizaţia rămâne relevantă şi esenţială: „Lumea are nevoie de un gardian al sănătăţii mondiale, un protector şi apărător al sănătăţii, inclusiv al dreptului la sănătate“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe