Newsflash
Știri

Hoţii americanilor şi incompetenţii britanicilor

de M. V. A. - oct. 3 2013
Hoţii americanilor şi incompetenţii britanicilor

   Un program medical american important susţinut de stat, Medicaid, a fost fraudat în ultimii trei ani cu peste 36 milioane de dolari. Frauda s-a petrecut în 15 spitale de psihiatrie din New Mexico (Arizona), acolo unde facturi numeroase au fost supraîncărcate cu servicii medicale fictive. Neregulile, foarte grave, au fost descoperite în urma unor plângeri înaintate de oficiali anonimi din spitalele respective. Cazurile aflate în cercetare includ directori de spital care au ordonat angajaţilor să nu raporteze decesul unui pacient pentru a putea înregistra în continuare servicii medicale în contul acestuia. Statul a suspendat plăţile prin Medicare pentru furnizorii de servicii medicale implicaţi, fiind afectaţi peste 30.000 de pacienţi din spitalele respective.

   Şi britanicii sunt rasişti. O dovedeşte un studiu publicat de BMJ care stabileşte că medicii albi au de trei ori mai multe şanse să fie acceptaţi pentru un post în spital decât medicii din minorităţile etnice. Concret: 13,8% din medicii albi care au aplicat în 2012 au fost acceptaţi, comparativ cu doar 4,8% din medicii de culoare. Cel mai mult au eşuat medicii negri, urmaţi de cei metişi şi de asiatici. Dovezi despre discriminarea etnică a medicilor în Marea Britanie există încă din 1993, iar Asociaţia Medicilor din Marea Britanie este conştientă de existenţa acestui fenomen. Grupul medicilor care nu şi-a menţionat etnia în aplicaţii a avut cel mai mare succes comparativ cu celelalte grupuri de aplicanţi studiate. Există posibilitatea ca aceste date să aibă cauze obiective, precum dificultatea de a comunica într-o limbă străină sau un limbaj corporal nespecific mediului cultural britanic. Nu putem decât remarca, cu amărăciune, norocul pe care îl au numeroşii medici români care îşi caută de lucru în Marea Britanie: sunt albi, deci greu identificabili ca străini.

   Unul dintre cele mai mari sisteme informatizate civile din lume ar fi trebuit să funcţioneze deja în Marea Britanie în serviciul NHS (sistemul naţional de sănătate britanic). Planul a eşuat deocamdată, costurile urmând să ajungă la 10 miliarde de lire sterline, după ce iniţial s-a anunţat că nu va depăşi 6,4 miliarde. Un parlamentar conservator britanic a declarat, pentru „The Guardian“, că acesta este „cel mai rău şi mai scump fiasco din istoria contractărilor din sectorul public“. Raportul Parlamentului britanic critică foarte dur situaţia şi descoperă că un alt sistem informatic legat de sănătate, proiectul Lorenzo, care urma să stocheze datele a 220 de departamente de sănătate pentru 3,1 miliarde de lire, va sfârşi prin a acoperi doar 22 de departamente pentru 2,2 miliarde de lire. Computer Science Corporation este compania responsabilă pentru acest contract, iar imposibilitatea anulării lui este generată de incapacitatea Departamentului britanic al Sănătăţii (omologul ministerului sănătăţii din România) de a-şi îndeplini la rându-i obligaţiile contractuale. Vă mai amintiţi de scandalul românesc legat de SIUI?

   Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a Obamacare şi deschiderea pieţelor libere de asigurări medicale pentru americani, un sondaj al „Pew Research Center“ constată că americanii habar n-au despre ce e vorba. Cei mai ignoranţi se dovedesc a fi chiar neasiguraţii, cei care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma Obamacare. 76% din ei nu înţeleg legea şi cum i-ar putea ajuta ea. Doar 32% cred că vor folosi piaţa asigurărilor medicale pentru a-şi achiziţiona una. Respondenţii deplâng complexitatea legii şi privesc cu neîncredere la posibilitatea ca aceasta să devină o practică în realitate. 53% din americani se opun legii. Dintre ei, 27% şi-ar dori ca reprezentantul lor ales în Congres să îmbunătăţească legea, iar 23%, ca acesta să acţioneze în vederea respingerii ei totale. Cei mai mulţi susţinători ai Obamacare sunt întâlniţi printre tineri, iar cei mai mulţi opozanţi printre cei de peste 65 de ani. Oricum, cei din urmă nu vor fi afectaţi de lege pentru că beneficiază deja de asigurările oferite prin Medicare. Rata lunară medie pe care americanii o vor plăti pentru o asigurare medicală în cadrul Obamacare va fi de 328 dolari.

   Compania germană Merck a anunţat că va iniţia noi teste pentru un vaccin experimental contra cancerului pulmonar. Substanţa, botezată anterior Stimuvax, a eşuat în timpul studiilor de fază trei când pacienţii trataţi cu acest medicament nu au demonstrat o creştere a perioadei de supravieţuire. Specialiştii Merck susţin că studii precedente au dovedit însă o îmbunătăţire semnificativă statistic a supravieţuirii pacienţilor trataţi cu Stimuvax. Aproximativ 1.000 de pacienţi vor lua parte la noul studiu. Anunţul a influenţat şi cotaţia pe bursă a Merck care a scăzut cu 0,2%.

   Administraţia americană pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) a elaborat regulile care vor reglementa folosirea aplicaţiilor medicale pentru telefoanele mobile. Agenţia americană va reglementa acele aplicaţii care folosesc imagini utilizate de medici pentru a-şi diagnostica pacienţii sau cele care pot determina dacă un pacient are sau nu un episod de infarct. Nu vor fi reglementate aplicaţiile care măsoară frecvenţa cardiacă sau măsoară numărul paşilor. Peste 40 de aplicaţii medicale mobile au primit aprobarea FDA în ultimii doi ani, anunţă Reuters. Totodată, procuratura generală americană a solicitat FDA să grăbească procesul de stabilire a regulilor pentru vânzarea ţigaretelor electronice. Solicitarea vine la o săptămână după ce 15 asociaţii medicale importante au trimis preşedintelui Barack Obama o scrisoare prin care solicitau acelaşi lucru. În fiecare dintre ultimii 5 ani, vânzările de ţigarete electronice s-au dublat, iar costul lor a scăzut. În SUA nu există restricţii în privinţa publicităţii la aceste produse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe