Newsflash
Știri

Identificarea mutațiilor din cancerul pulmonar

de Dr. Mădălina Badea - aug. 21 2020
Identificarea mutațiilor din cancerul pulmonar

Un nou test a fost aprobat de FDA, Agenţia pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor din SUA, pentru identificarea mutaţiilor genei factorului de creștere epidermală (EGFR) la pacienţii cu cancer pulmonar metastatic care nu este de tip celulă mică.

Este primul test care combină biopsia lichidă cu secvenţierea genică de nouă generaţie într-un test diagnostic menit să ghideze deciziile terapeutice.

        Biopsia lichidă permite obţinerea de informaţii genetice despre formaţiunea tumorală prin recoltarea de sânge. Este mai ușor de realizat și mai puţin invazivă faţă de tehnica clasică, ce presupune recoltarea de ţesut tumoral. Metoda este oportună pentru cazurile în care localizarea tumorală nu ar permite recoltarea de ţesut prin aspiraţie cu ac fin. Secvenţierea genică de nouă generaţie are avantajul detecţiei simultane a 55 de gene tumorale, fiind mai rapidă și mai ușor de realizat faţă de tehnica de analiză individuală a acestora.

        Deși această metodă permite identificarea mai multor biomarkeri, aprobarea FDA se referă doar la mutaţiile EGFR, pentru a identifica pacienţii care vor beneficia de tratament cu osimertinib. Dacă mutaţiile EGFR nu se identifică în sânge, atunci prezenţa lor trebuie căutată pe probe bioptice din formaţiunea tumorală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe