Newsflash
Știri

Îmbogățirea arsenalului terapeutic în IC

de Dr. Mădălina Badea - nov. 27 2020
Îmbogățirea arsenalului terapeutic în IC

Anul 2020 a adus numeroase noutăți în domeniul insuficienței cardiace, de la date privind epidemiologia acestei afecțiuni, până la o nouă definiție a celei mai severe forme, șocul cardiogen.

Conf. dr. Ovidiu Chioncel o oferit o imagine de ansamblu asupra studiilor care au îmbogățit cunoștințele privind tratamentul insuficienței cardiace, cu ocazia conferinței „Zilele Viața Medicală” din 13-14 noiembrie.

Importanţa inhibitorilor de SGLT-2 a fost conturată de apariţia studiilor DAPA-HF, cu dapaglifozin, și EMPEROR-Reduced, cu empaglifozin. Este recomandată utilizarea acestora la pacienţii cu insuficienţă cardiacă și fracţie de ejecţie redusă, simptomatici sub tratamentul standard recomandat de ghid, noutatea constând în faptul că pot fi utilizaţi independent de prezenţa diabetului zaharat. Acestea au adus beneficii prin scăderea riscului de spitalizare, mortalitate de cauză cardiovasculară și, în cazul dapaglifozin, chiar mortalitate de orice cauză. Metaanaliza care combină rezultatele acestor studii, publicată în urmă cu o lună, indică faptul că beneficiile semnificative ale celor două substanţe reprezintă un efect de clasă.

        Trialul VICTORIA cu vericiguat la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, simptomatici, cu istoric de spitalizare recentă sau tratament diuretic injectabil, a indicat beneficiul acestui stimulator de guanilat-ciclază în reducerea spitalizărilor și decesului de cauză cardiovasculară. Mecanismul său de acţiune privește efectul inotrop pozitiv și vasodilatator.

        Omecamtiv Mecarbil a fost validat prin studiul GALACTIC-HF, publicat pe 13 noiembrie 2020, ca o armă terapeutică utilă în arsenalul insuficienţei cardiace cu disfuncţie sistolică. Au fost incluși pacienţi simptomatici (clasele NYHA II-IV), cu fracţie de ejecţie a ventricului stâng (FEVS) ≤35%, valoare crescută a peptidelor natriuretice (NT-proBNP ≥400 pg/ml), cu tratament adecvat pentru insuficienţă cardiacă, conform recomandărilor de ghid. Elementul particular al criteriilor de includere a privit tensiunea arterială sistolică (TAS) peste 85 mmHg, ce include o categorie de pacienţi cu TAS la limită, dificil de tratat cu clasele terapeutice existente. Acest medicament a obţinut o scădere cu 8% a riscului de evenimente sau deces de cauză cardiovasculară, efectul său fiind mai pronunţat la cei cu FEVS ≤28% și cu TAS în intervalul 85-100 mmHg.

        Trialul PARAGON, mult așteptat în lumea cardiologiei pentru a aduce o speranţă privind tratamentul insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată, nu a arătat un beneficiu suplimentar al combinaţiei sacubitril-valsartan faţă de valsartan privind riscul de spitalizare sau deces de cauză cardiovasculară. Analiza pe subgrup a acestui studiu a arătat însă un beneficiu important la pacienţii cu fracţie de ejecţie a ventricului stâng sub 57%, generând întrebări privind necesitatea de reclasificare a insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie intermediară, cu creșterea pragului peste 50%.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe