Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

În ce condiții se pot vaccina împotriva COVID-19 pacienții cu boli dermatologice

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 21 ianuarie 2021, ora 15:04

Cea de-a cincea tranșă de vaccin împotriva COVID-19 a ajuns luni în România, constând în 87.750 de doze noi care vor fi folosite în cea de-a doua etapă de vaccinare.

În cea de-a doua etapă a campaniei se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalul care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale. Printre cei eligibili pentru a beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 în această etapă se numără și pacienții cu afecțiuni dermatologice.

banner-grija-invinge-pandemia

Pacienții cu afecțiuni dermatologice care se pot vaccina fără restricții

Cei mai mulți dintre acești pacienți se pot vaccina fără restricții, însă există și situații în care cei care suferă de boli dermatologice trebuie să țină cont de o serie de indicații primite din partea medicului lor curant, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

„Trebuie precizat încă de la bun început că nu există niciun motiv întemeiat pentru care marea majoritate a pacienților cu afecțiuni dermatologice să refuze vaccinul anti COVID-19. Din contră, cea mai bună alegere pe care o pot face pentru sănătatea lor este să se programeze la vaccin”, a declarat dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondator al Dr. Leventer Centre.

Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoză etc. dar și pacienții care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina și sunt încurajați să o facă.

„Pacienții oncologici care au fost operați sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în fața îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie să știți că în melanomul malign metastazat se folosește de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. Deci vaccinarea în cazul afecțiunilor cutanate maligne nu este interzisă ci, din contră, recomandată. Nu sunt ridicate semne de îngrijorare nici la pacienții aflați deja sub terapie antineoplazică și vaccinul ARNm. Conform recomandărilor OMS, pacienții oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităților de vaccinare, după personalul medical”, a amintit dr. Mihaela Leventer.

Pacienții cu afecțiuni dermatologice care se pot vaccina doar după respectarea unor indicații precise

Pacienții aflați pe tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis, nu au restricții legate de vaccinare. Însă, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală vor amâna medicația până vor face cele două doze de vaccin.

De asemenea, pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical.

„Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară. Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici intră urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe, afecțiuni dermatologice bine cunoscute”, a completat medicul primar dermatolog.

Etichete: boli dermatologice medic dermatolog dermatologice dermatolog dermatologie Dr. Leventer Centre dr leventer mihaela leventer vaccinare impotriva COVID-19 vaccinare impotriva covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.