Newsflash
Știri

În faţa unui nou început

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 3 2014
În faţa unui nou început
   Legea de modificare şi de completare a legii sănătăţii în variantă refăcută a trecut şi de ultima etapă înainte de a i se redacta o formă finală – dezbaterea publică –, orga­nizată la sediul MS, marţi, 25 martie a.c. Mode­ratori ai reuniunii au fost proaspăt numitul secretar de stat în cadrul ministerului, prof. dr. Dorel Săndesc, şi ceva mai vechiul (numit în urmă cu un an) secretar de stat, Iulian Francisc Chiriac. Întâlnirea a avut un singur scop: preluarea propunerilor spre a fi ulterior analizate şi, după caz, integrate în noul proiect de lege.
   Un prim set de propuneri a venit din partea Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR), prin reprezentantul său, dr. Nicolae Cazacu. Printre altele, acesta solicită ca în noua lege să apară „expres“ formularea „CMDR este responsabil de negocierea contractului-cadru atât la nivel naţional, cât şi la nivel teritorial, în relaţia cu Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS)“. Să fie incluse în lista atribuţiilor CMDR şi aceea de a acredita, aviza şi controla exclusiv omologarea, instalarea şi funcţionarea aparatelor de radiologie retro-alveolară în cabinetele medicilor dentişti. De asemenea, în noua lege, „să apară incompatibilităţile între funcţiile de conducere din cadrul CMDR şi funcţiile de conducere din Universităţi“. Aceasta, pentru că, spune dr. Cazacu, în prezent „există un cumul foarte mare de putere la nivelul organizaţiilor profesionale“. Apoi, pentru a elimina suspiciunile în cazul alegerilor, reprezentantul CMDR solicită să fie inclusă în noua lege, la articolul 513, formularea „consiliul să aprobe comisia electorală teritorială, care să fie condusă de un magistrat şi să solicite Tribunalului teritorial desemnarea acestuia în termen de 15 zile de la data stabilirii alegerilor“. Totodată, acesta a mai lansat o propunere cu privire la educaţia medicală continuă, care, pe lângă componenta obligatorie (deja reglementată) să aibă şi o componentă voluntară axată pe „necesitatea de a ameliora comunicarea medic-pacient, dar şi pe celelalte forme de pregătire complementare pentru medicul stomatolog“.
   Marius Sepi, liderul Federaţiei Sanitas, consideră că problemele mari ale acestui moment sunt legate de medicina şcolară, pentru că de peste un an şi jumătate nu se ia nicio decizie, în condiţiile în care există un proiect de lege, care „a trecut de Senat şi este înmormântat la Camera Deputaţilor“. Din păcate, afirmă acesta, s-a ajuns în situaţia în care există medici care practică medicina şcolară şi sunt încadraţi la ecarisaj, spaţii verzi etc. O referire a făcut acesta şi la articolul 174, alineat 2, cu privire la posibilitatea ca spitalele publice să treacă în administrarea universităţilor, „ba mai mult, şi imobilele, despre care iniţial nu s-a discutat nimic“. Acesta afirmă că există un „recensământ“ făcut la spitalele din Iaşi, în care 93% din angajaţii sectorului sanitar se opun acestei decizii.
    Avocatul Tiberiu Rădulescu, reprezentan­tul Societăţii civile de avocaţi „Stoica & Asociaţii“, s-a referit la modificările propuse pentru articolul 653 privind răspunderea unităţilor sanitare pentru defectele necu­noscute ale dispozitivelor şi ale aparaturii medicale folosite. El propune înlăturarea acestui tip de răspundere, având în vedere că „pe tot parcursul legii, avem legată răspun­derea clar de noţiunea de vinovăţie“. Iar dacă legiuitorul o va institui totuşi, avocatul propune ca această răspundere să rămână strict a pro­ducătorilor de echipamente, dispozitive me­di­cale, substanţe medicamentoase şi materiale sanitare, pentru prejudiciile aduse pacienţilor.
   Dan Zaharescu, secretar general al ARPIM – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente – propune, în numele organizaţiei pe care o reprezintă, ca prevederea (art. 788) potrivit căreia persoa­nele juridice autorizate să elibereze medica­mentele către populaţie nu pot, conform legislaţiei naţionale, să se angajeze şi în distribuţia angro de medicamente să fie extinsă şi asupra dispozitivelor medicale şi a activităţilor de brokeraj, iar autorizaţiile deja emise până la intrarea în vigoare a legii să fie anulate. Reprezentantul ARPIM salută iniţia­tiva de a crea o reglementare distinctă cu privire la preţul medicamentelor decontate din fonduri publice, considerând că acesta ar fi „un prim pas spre un sistem de preţuri libere pentru medicamentele decontate din sistemul de asigurări de sănătate, în care reglementarea de preţuri naţională să se aplice doar atunci când medicamentele au fost efectiv decontate în sistemul de asigurări sociale de sănătate“.
   Gabriel Predica, secretar federal al Federaţiei „Solidaritatea sanitară“ din România, a ridicat problema incompatibilităţilor între funcţiile de conducere din cadrul CMR şi cele din cadrul MS, CNAS ş.a.m.d. Este un subiect sensibil, spunea profesorul Săndesc, „în care baleiem dintr-o extremă în care nu există nicio reglementare la un exces de reglementare, care ne pune uneori în blocaje serioase. Sunt situaţii în care un exces de reglementare face imposibilă participarea unor profesionişti de top la luarea de decizii în dome­niul medical. Faptul că un specialist are conferinţe, are stu­dii, coordonează, îl face incompatibil cu orice deci­zie, ceea ce va face ca totul să se paseze unor profesio­nişti de calitate mai proastă sau să trecem într-o ipocrizie instituţională în care vor fi persoane de formă.“
   Varianta refăcută a proiectului de lege s-a aflat în dezbatere publică, pe site-ul MS,, în perioada 13 februarie 2014 – 26 martie 2014. Suntem, aşadar, la un nou început de drum. Poate ar fi bine să avem şi ceva finalizări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe