Newsflash
Știri

În fiecare minut, în lume o persoană este diagnosticată cu limfom

de Cristina GHIOCA - sept. 18 2020
În fiecare minut, în lume o persoană este diagnosticată cu limfom

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 1.400 de cazuri de limfom non-Hodgkin, iar jumătate dintre cei diagnosticaţi pierd lupta cu boala, au atras atenţia specialiștii într-o conferinţă desfășurată marţi, în mediul online.

În fiecare minut, în lume un om este diagnosticat cu un tip de limfom, iar cele mai multe dintre acestea sunt non-Hodgkin, a subliniat prof. dr. Anca Lupu, președintele Societăţii Române de Hematologie (SRH), în contextul Zilei Mondiale a Limfomului, marcată anual la 15 septembrie. Potrivit statisticilor, peste 1,5 milioane de oameni trăiesc cu limfom în întreaga lume – în România, anual, sunt diagnosticate aproximativ 1.400 de cazuri de limfom non-Hodgkin, iar jumătate dintre acești oameni pierd lupta cu boala.

De aceea, intervenţia terapeutică rapidă și complexă este esenţială pentru a evita decesul pacienţilor, ea urmărind o remisiune aproape echivalentă cu vindecarea, după cum a subliniat președinta SRH în cadrul reuniunii.

„Când vorbești despre limfom, nu poţi să discuţi despre o boală, ci despre o heterogenitate de afecţiuni. Există mai multe tipuri de tratamente, unele specifice pentru anumite subtipuri de limfom. Alegerea tratamentului optim se face și de doctor, și de pacient”, a adăugat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică. Acesta a explicat că, în funcţie de tipul de limfom non-Hodgkin, cu evoluţie agresivă sau lentă, tratamentul constă în chimioterapie, imunoterapie, radioterapie sau asocieri între aceste tratamente, o soluţie fiind și transplantul de celule stem.

        În ceea ce privește opţiunile de tratament ale pacienţilor români, conf. dr. Horia Bumbea a menţionat că și în tratarea limfoamelor au apărut medicamente inovative, iar acestea sunt disponibile și în ţara noastră. „România este aliniată la tratamentul internaţional (...) deci nu există o discrepanţă. Singura lipsă este cea a studiilor clinice care în alte ţări se fac și cu alte molecule”, a conchis specialistul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe