Newsflash
Știri

In memoriam C.D. Zeletin

de Redacția Viața Medicală - feb. 28 2020
In memoriam C.D. Zeletin

Colectivul Editurii „Cartea Medicală” anunță cu profund regret trecerea în eternitate, la 18 februarie a.c., a profesorului doctor Constantin Dimoftache – scriitorul C.D. Zeletin (n. la 13 aprilie 1935), prețios colaborator, încă de la înființare, al ziarului „Viața Medicală”, iar în anii din urmă și al editurii noastre.

in-memoriam-cd-zeletinPersonalitate științifică și culturală de primă mărime, a fost medic, biofizician, profesor universitar, iar ca om de litere – poet, eseist, exeget, memorialist, traducător de excepție din lirica italiană și franceză.

A fost membru al Academiei de Științe Medicale, al Academiei Oamenilor de Știință, doctor h.c. al UMF „Grigore T. Popa” din Iași, președinte de onoare al Academiei Bârlădene. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și președinte de onoare al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din țara noastră. A avut contribuții științifice importante pe care le-a publicat în reviste de specialitate, precum Romanian Journal of Biophysic, publicație pe care a și condus-o, în calitate de redactor-șef.

Dintre numeroasele sale volume, menționăm Eduard Pamfil, Arioso Dolente. Poezii, pe care Editura „Cartea Medicală”, a prezentat-o public miercuri 26 februarie a.c., la București. A obținut numeroase premii literare și a fost decorat pentru vasta sa activitate intelectuală și creativă cu înalte ordine ale României. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Membrii editurii noastre transmit familiei sincere condoleanțe.

 

Constantin Dimoftache-Zeletin, președintele de onoare al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști (SMSP) a părăsit această viață pământească, lăsând în urma sa moștenirea prețioasă a organizării literare a breslei medicilor cu harul și vocația scrisului. Grație meritelor sale, societatea a devenit cunoscută atât în țară cât și peste hotare, din 1997 fiind admisă ca membră în Uniunea Mondială a Scriitorilor Medici – UMEM. Urmașii săi îi aduc, și pe această cale, un ultim și pios omagiu.

În numele SMSP

prof. dr. Constantin Bogdan,

președinte

 

În aceste momente de bun rămas, încercăm să realizăm o proiecție metaforică a scriitorului și prof. dr. Constantin Dimoftache Zeletin. Domnia Sa ne apare ca un tâlv, instrument biofizic autohton, de etimologie străveche traco-dacă, ce extrage mustul, produs prim al vieții viței-de-vie, cunoscută pe meleagul nostru încă de pe vremea lui Burebista.

În esență, mustul vieții lui C.D. Zeletin, cel înzestrat cu mult dor și zel, în extracție subsumează: educație, etică, expresivitate, dar și erudiție și enciclopedism. În limba germană Das Muster înseamnă „model”, „exemplu de urmat”. Dar must-ul englezesc, ca substantiv, înseamnă și necesitate imperioasă, iar ca verb „a trebui”, „a fi logic”. În această postură polivalentă se prezintă iubitul nostru Constantin Dimoftache Zeletin.

Dr. Grigore Bușoi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe