Newsflash
Știri

În România, rata alăptării este printre cele mai mici din Europa

de Florentina Ionescu - aug. 3 2021
În România, rata alăptării este printre cele mai mici din Europa

Țara noastră are una dintre cele mai mici rate ale alăptării la nivelul statelor europene, potrivit unui mesaj publicat de OAMGMAMR – filiala Bucureşti.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România - Filiala București citează un studiu recent, desfășurat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, în parteneriat cu MS și UNICEF. 

Citiți și: Vicepreședinte CMR „Mamele au nevoie de sprijin pentru a începe alăptarea” 

mama bebelus saptamana mondiala a alaptarii

Ca în fiecare an, între 1 şi 7 august este celebrată „Săptămâna Mondială a Alăptării”. Perioada a fost aleasă în anul 1990, cu ocazia semnării de către decidenţi guvernamentali, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi alte organizaţii, a Declaraţiei Innocenti privind Protecţia, Promovarea şi Susţinerea Alăptării, se arată pe pagina oficială de Facebook a OAMGMAMR – filiala Bucureşti.

Tema din acesta an, propusă de OMS, este „Protejaţi alăptarea: O responsabilitate comună”, iar experții amintesc că în lume se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniți exclusiv prin alăptare.

„Conform unui studiu desfășurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în România, rata de 12.6% este printre cele mai mici din Europa”, precizează reprezentanții filialei București a OAMGMAMR.

Hrănirea exclusiv la sân în primele luni de viață are multiple beneficii, potrivit sursei menționate:

„Bebeluşii hrăniţi cu lapte matern în prima oră de viaţă au mult mai multe şanse să supravieţuiască. Chiar şi o întârziere de câteva ore după naştere ar putea avea consecinţe grave. Contactul piele pe piele împreună cu suptul stimulează lactaţia, inclusiv producerea colostrului, denumit şi «primul vaccin» al bebeluşului, extrem de bogat în nutrienţi şi anticorpi”.

Totodată, lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Conform estimărilor, o creştere a ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de sân.

OMS recomandă alăptarea exclusivă începând din prima oră după naştere şi până la şase luni. Hrana complementară ar trebui să fie introdusă în paralel cu alăptarea, care este indicat să continue până la vârsta de doi ani şi după, mai arată site-ul oficial al OMS, www.who.int, citat de filiala București a OAMGMAMR.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe