Newsflash
Știri

În spitalele românești e nevoie de ingineri medicali și de ghiduri de întreținere

de Florentina Ionescu - sept. 19 2022
În spitalele românești e nevoie de ingineri medicali și de ghiduri de întreținere

Pentru a evita tragedii precum incendiile, experții prezenți la conferința SSIMA au declarat că în spitalele din România este nevoie de ingineri medicali și de actualizarea ghidurilor de întreținere.

România are nevoie urgentă de actualizarea normelor și ghidurilor de întreținere a spitalelor, precum și de o actualizare a legislației care să permită angajarea unor echipe tehnice specializate în întreținerea aparaturii medicale, inclusiv ingineri medicali, pentru a evita tragedii precum incendiile din secții. 

Un hub de inovație încurajează medicii și tinerii să creeze startupuri 

Acestea sunt câteva dintre concluziile emise de experții internaționali prezenți la Conferința de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, care a avut loc la Oradea, în perioada 5-9 septembrie a.c. 

inovatie spital experti conferinta SSIMA 2022
Fotografie de la Louis Bauer: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/abstract-imagini-abstracte-afaceri-business-249348/

Rolul unui inginer medical

Reprezentanți ai spitalelor din Israel care au luat parte la eveniment și-au oferit sprijinul să lucreze cu specialiști români la actualizarea ghidurilor și normelor de întreținere a unităților medicale.

Totodată, medicii israelieni și-au declarat intenția de a pregăti în spitalele din țara lor primii ingineri medicali care, întorși în România, să lucreze în spitale și să ofere training la rândul lor.

„Rolul unui inginer medical este la fel de important în ecosistemul unui spital precum cel al oricărui medic. Dacă într-un mall avem o echipă tehnică ce se asigură că ventilația funcționează bine, cu atât mai mult e nevoie de personal tehnic în spitale. Noi nu avem astfel de echipe; cel mult, se uită cineva din când în când la prize. Nu există nici standarde și norme, fiecare acționează după propriul standard. Un astfel de specialist se asigură că totul este în bună funcționare, astfel încât să nu asistăm neputincioși la evenimente tragice precum cele din perioada pandemiei, când secții de terapie intensivă au fost afectate de incendii. Cel mai recent caz, incendiul de la Spitalul de Copii din Timișoara, putea fi, probabil, evitat, dacă ar fi existat echipe tehnice dedicate care să supravegheze aparatura”, a afirmat dr. Elena Ovreiu (foto), organizator al Conferinței SSIMA 2022.

elena ovreiu ssima

Reamintim că 42 de copii au fost evacuați în acest weekend din Spitalul „Louis Țurcanu”, ca urmare a unei degajări de fum, potrivit AGERPRES

Cei 42 de copii care au fost evacuaţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, în urma degajării de fum la două etaje ale clădirii, au fost transferaţi pe alte secţii ale unităţii sanitare şi la mai multe spitale din oraş. 

Raed Arafat: România va avea roboți de stingere a incediilor 

Spitale-pilot unde ar fi pregătiți ingineri tehnici

Proiectul privind crearea unor echipe tehnice în spitale, ce prevede ca în cel mult un an să fie pregătită o primă echipă de zece ingineri tehnici care să-și desfășoară activitatea în unul-două spitale-pilot, există la Ministerul Sănătății, dar discuțiile pe marginea lui au fost amânate în ultimii ani. 

Proiectul ar beneficia de sprijinul specialiștilor din spitalele israeliene, unde ar urma să fie pregătiți acești ingineri medicali, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Trebuie să creăm o infrastructură și soluții personalizate pentru fiecare țară în parte, împărtășind din cunoștințele noastre. Una dintre soluții e să pregătim ingineri pentru spitalele din România. Noi deținem know-how-ul pentru a construi un sistem fezabil, care să ofere serviciile medicale și siguranța de care oamenii au nevoie”, a declarat profesorul Alon Wolf (foto), vicepreședinte al Institutului Technion din Israel.

profesor alon wolf

Recomandările experților internaționali

Prezența personalului tehnic în spitale, medici familiarizați cu tehnologia și investițiile în tehnologie sunt recomandările experților internaționali pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România, începând cu crearea bazelor de date medicale ale pacienților. 

George T. Haber, antreprenor: „Medicii trebuie să înțeleagă că tehnologia este prietenul lor” 

„Progresul clar este spre inteligența artificială. De aceea, este obligatoriu să se investească în cercetare. Dezvoltarea tehnologiilor digitale în medicină ar trebui să fie una dintre prioritățile autorităților. Aceasta ajută nu doar la digitalizarea sistemului de sănătate din România, rămas cu mult în urmă față de țările dezvoltate, dar și la păstrarea în țară a medicilor și IT-știlor. România are potențial în acest domeniu și poate juca un rol important la nivel global”, a declarat antreprenorul George T. Haber (foto), unul dintre cei mai de succes români din SUA.

george haber conferinta ssima 2022 oradea

Lansarea primului hub de inovație în medicină

Conferința SSIMA din 2022, de la Oradea, a adus medicii mai aproape de tehnologie atât prin prezentările și workshopurile organizate, cât și prin expoziția de tehnologie (SSIMA Industry Day) din Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, prima de acest gen din România. 

Citiți și: „Pepinieră” pentru startupurile ce vor ajuta medicina 

Totodată, a fost lansat hubul BIOdyssey, primul hub de inovație medicală din țara noastră pentru susținerea start-up-urilor din domeniu, pentru a crea un ecosistem de inovație în MedTech în România, conectat direct la ecosistemele de inovație din Israel, Silicon Valley, Japonia și nu numai.

A șasea ediție a Conferinţei Internaţionale de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare a fost organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Conferința s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe