Newsflash
Știri

În toată România sunt 1.884 de medici de ATI - Care sunt județele cu deficit

de Florentina Ionescu - sept. 24 2021
În toată România sunt 1.884 de medici de ATI - Care sunt județele cu deficit

Deficitul de personal este o provocare mai mare decât dotarea secțiilor ATI, spune dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

O analiză realizată de cei de la News.ro, citând datele furnizate de Colegiul Medicilor din România (CMR), arată că în toată România sunt doar 1.884 de medici de ATI. Cei mai mulți sunt în București, iar cei mai puțini sunt în Călărași. 

deficit medici ati

Colegiul Medicilor din România avea înregistraţi în baza de date, la jumătatea lunii septembrie, 1.884 de medici cu liberă practică în specialitatea anestezie şi terapie intensivă, arată sursa citată. Cei mai mulţi dintre medicii ATI activează în București (523), Cluj (165) şi Timiş (147).

Cei mai puţini medici de ATI sunt în Călăraşi, 3 la număr. În Tulcea, Giurgiu şi Ilfov lucrează doar câte 6 medici de ATI.

Acestea sunt datele referitoare la distribuţia medicilor de ATI în fiecare judeţ al ţării, conform datelor furnizate de conducerea Colegiului Medicilor România (CMR), la cererea News.ro.

„Avem acest deficit şi de fapt, în acest moment, deficitul de personal reprezintă cea mai mare provocare, mai mare decât chiar dotarea secţiilor de ATI. Este un subiect într-adevăr complex (...)“, a explicat prof. dr. Dorel Săndesc (foto) pentru site-ul menționat mai sus.

dorel sandesc
Prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societăţii Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România

Preşedintele Societăţii Române de ATI a explicat cifrele furnizate de CMR și spune că deficitul major de medici de ATI este un fenomen global:

„Cunoaştem situaţia, global este vorba despre un deficit major de medici, dar şi de alte categorii profesionale în specialitatea ATI, şi desigur în acest context iată, vedem situaţii de deficit foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic”, a mai declarat prof. dr. Dorel Săndesc.


Notă autor:

Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe