Newsflash
Știri

În toiul pregătirilor de… angajare

de Mirabela VIAŞU - dec. 12 2012
În toiul pregătirilor de… angajare
   Cei aproape 5.400 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din ţară au susţinut unul dintre cele mai grele examene din carieră: rezidenţiatul. Majoritatea a şi promovat concursul, iar cei mai norocoşi dintre ei au reuşit să prindă şi specialitatea pe care şi-o doreau, în timp ce alţii au fost nevoiţi să se mulţumească cu locurile rămase libere la repartiţie. Acum, tinerii medici promovaţi se pregătesc pentru depunerea dosarului de angajare. Mai exact, potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, în perioada 10–17 decembrie a.c., candidaţii care au obţinut punctajul de promovare şi au reuşit să prindă locurile şi posturile scoase la concurs vor fi încadraţi ca rezidenţi, pe baza adeverinţei eliberate de comisia locală de rezidenţiat. Astfel, tinerii medici care au optat pentru un loc la rezidenţiat vor face demersurile necesare în vederea încadrării prin prezentare directă la spitalele plătitoare, în funcţie de specialităţile alese. În cazul tinerilor care au optat pentru rezidenţiatul pe post, aceştia trebuie să se prezinte la unitatea sanitară pentru care s-a publicat postul respectiv, având asupra lor adeverinţa eliberată de comisia locală de rezidenţiat. Prezentarea la stagii se va face începând cu 1 ianuarie 2013, dată cu care se va încheia şi contractul individual de muncă.
   Conform rezultatelor finale ale concursului naţional de rezidenţiat, peste 80% dintre candidaţi au promovat. De exemplu, în centrul universitar bucureştean, din cele 1.896 de persoane înscrise la examen, 1.528 s-au încadrat între punctajul maxim obţinut şi cel minim de promovare în toate cele trei domenii; 1.181 de absolvenţi au promovat la medicină generală, punctajul obţinut fiind între 941 (punctajul maxim) şi 564 (punctajul minim de promovare); la medicină dentară au promovat 232 de tineri medici, care s-au încadrat între 860 şi 516 puncte, în timp ce la farmacie cei 115 de candidaţi promovaţi au realizat un punctaj între 898 şi 538. În centrul universitar Cluj-Napoca, au promovat 558 de candidaţi la medicină generală (punctajul maxim obţinut fiind 930, iar cel minim 558), 158 de candidaţi la medicină dentară s-au încadrat între 930 şi 541 de puncte, iar la domeniul farmacie 42 de persoane au avut un punctaj între 864 şi 518. La Craiova, candidaţii promovaţi la medicină generală au luat între 928 şi 556 de puncte, la medicină dentară – între 880 şi 528, iar la farmacie – între 712 şi 427. În centrul univer­itar ieşean, au promovat examenul de reziden­ţiat cei care au obţinut un punctaj între 938 şi 562 la medicină generală, între 854 şi 512 la me­dicină dentară şi între 809 şi 485 la farmacie. La Tg. Mureş, punctajul maxim obţi­nut la medicină generală a fost de 939, la medicină dentară – 839 şi la farmacie – 694, în timp punctajele minime de promovare au fost 563 (medicină generală), 503 (medicină dentară) şi 416 (farmacie). În cel de-al şaselea centru universitar în care a fost organizat examenul de rezidenţiat, cel din Timişoara, candidaţii promovaţi la medicină generală au întrunit punctaje între 936 şi 516, la medicină dentară între 844 şi 506, iar la farmacie între 743 şi 445.
   Reamintim că anul acesta a fost al doilea în care examenul s-a desfăşurat descen­tralizat, în şase centre universitare. Una dintre noutăţile sesiunii de rezidenţiat din 25 noiem­brie 2012 a fost organizarea rezidenţiatului pe post şi pentru spitalele clinice şi judeţene, nu numai pentru unităţile mici. De asemenea, numărul posturilor scoase la concurs nu s-a mai stabilit pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă. Totodată, candidaţii la medicină generală au avut pentru rezidenţiatul din această toamnă o bibliografie unică – Book des ECN, lansată oficial în noiembrie 2011.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe