Dincolo de Prut, două sărbători importante sunt celebrate la fiecare sfârşit de vară: Ziua Independenţei (27 august) şi Ziua Naţională „Limba Noastră“ (31 august). Marcăm această perioadă festivă printr-o prezentare a istoriei, organizării şi activităţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, sub semnătura dlui conf. dr. Vitalie Teodoru.

 "> În vizită la Universitatea \"Nicolae Testemiţanu\" - Viața Medicală
Știri

În vizită la Universitatea "Nicolae Testemiţanu"

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - sept. 2 2011
În vizită la Universitatea

Dincolo de Prut, două sărbători importante sunt celebrate la fiecare sfârşit de vară: Ziua Independenţei (27 august) şi Ziua Naţională „Limba Noastră“ (31 august). Marcăm această perioadă festivă printr-o prezentare a istoriei, organizării şi activităţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, sub semnătura dlui conf. dr. Vitalie Teodoru.

 

   Trenul „Prietenia“ pleacă din Gara de Nord seara şi ajunge la Chişinău după 13 ore. Un episod de disconfort îl reprezintă oprirea, în zorii zilei, la Ungheni, prima staţie pe teritoriul moldovenesc, de unde ecartamentul căii ferate este mai lat faţă de cel din România şi Europa. Manevrele de cocoţare a vagoanelor pe cricuri, scoaterea roţilor, montarea lor pentru altă lăţime şi aşezarea pe şine durează cel puţin o oră şi jumătate. Poţi să dai o raită şi să admiri clădirile moderne ale autogării din apropiere sau ale Primăriei şi hotelului din centrul oraşului.
   Chişinăul a fost atestat în 1436. Astăzi, bulevardul Ştefan cel Mare, lung de câţiva kilometri, este artera principală a capitalei Republicii Moldova. Spre extremitatea nord-vestică, la nr. 165, se află sediul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“. Pe acelaşi bulevard se mai găsesc şi Preşedinţia, Parlamentul, Academia de Ştiinţe, Biblioteca Municipală, Teatrul Naţional, Catedrala, ministere, parcul cu statuia lui Ştefan cel Mare, hoteluri, magazine etc. În imediata vecinătate găsim Biblioteca Naţională, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă. Pe o stradă perpendiculară îşi au sediile Teatrul de Operă şi Casa Presei. Mai merită amintit faptul că nu doar centrul oraşului, dar şi celelalte cartiere sunt potopite în verdeaţă – Chişinăul este una dintre cele mai „verzi“ capitale ale Europei.
   Universitatea de Medicină şi Farmacie a fost înfiinţată pe baza Institutului de Medicină nr. 1 din Leningrad, evacuat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Kislovodsk şi mutat, după război, la Chişinău, cu întregul corp didactic şi cu studenţi. Aici a început să funcţioneze, din octombrie 1945, cu o singură facultate – cea de Medicină Generală – cu 1.000 de studenţi şi 130 de cadre didactice. În 1954, a fost înfiinţată Facultatea de Pediatrie, în 1959 cea de Stomatologie, în 1963 cea de Medicină Preventivă şi în 1964 – Facultatea de Farmacie.
   În anul 1962 au fost create Laboratorul Central de Cercetări Ştiinţifice şi Facultatea de Perfecţionare a Medicilor, iar în 1992 – Facultatea de Rezidenţiat şi secundariat clinic.
   În 1991, Institutul a devenit Universitate şi, din 1990, poartă numele lui Nicolae Testemiţanu (1927–1986), om de ştiinţă eminent, cu talent pedagogic, om de stat, excelent organizator în domeniul sănătăţii şi militant pentru independenţa Republicii Moldova.
   În prezent, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ are următoarele Facultăţi: Medicină Generală (incluzând specialitatea Sănătate publică), Stomatologie, Farmacie, Rezidenţiat şi secundariat clinic, Perfecţionare, Secţia preuniversitară pentru studenţi străini şi Secţia doctorat şi masterat, cu un total de 5.500 de studenţi moldoveni şi din alte 25 de ţări.
   În cadrul Universităţii activează cca 1.000 de specialişti, inclusiv 14 membri titulari şi corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, 20 de laureaţi ai Premiului de Stat, 140 de doctori habilitaţi şi 536 de doctori în ştiinţe medicale. În 65 de ani de existenţă, Universitatea a pregătit 37.000 de medici şi farmacişti, din care 5.000 străini. Rectorul este secondat de patru prorectori care răspund respectiv de următoarele probleme: asigurarea calităţii învăţământului şi integrarea; activitatea ştiinţifică, relaţii internaţionale; educaţia şi aspecte sociale.
  Studiile universitare se efectuează în primii ani în limbile română, rusă şi engleză. Din 1998, în cadrul filierei francofone de la Facultatea de Medicină Generală, studiile se fac preponderent în limba franceză. Pe lângă Universitate, funcţionează Clinica de asistenţă medicală primară, cu un centru de instruire (testare a deprinderilor practice – din 2003), precum şi Clinica stomatologică (din 1977) şi Centrul farmaceutic (din 1982).
   Pe lângă centrele deja amintite, studenţii fac practică şi în alte 72 de clinici şi policlinici, dar participă şi la activitatea de cercetare ştiinţifică. USMF are relaţii de colaborare ştiinţifică, schimb de studenţi şi cadre didactice cu 100 de universităţi şi institute din Franţa, Germania, Italia, Grecia, Belgia, Olanda, Turcia, Slovacia, Austria, Marea Britanie, Cehia, SUA, Israel, Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, România. Unii medici pleacă să profeseze în alte ţări, mai ales în cele vecine Republicii Moldova, inclusiv în România (judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi ş.a.).
   Biblioteca USMF posedă un milion de cărţi, precum şi colecţii de reviste de specialitate. Din anul 1997, biblioteca şi catedrele sunt conectate la internet. În 2001, a fost creat Centrul de informare „Informedical“. Apar cu regularitate două publicaţii proprii: „Medicus“ şi „Curierul medical“.
   Merită subliniate rezultatele cercetărilor ştiinţifice efectuate de colectivul Universităţii. Numai în ultimii 15 ani, au fost depuse 307 cereri pentru brevete de invenţie şi au fost aprobate şi primite 281 de brevete. De asemenea, au fost aprobate şi primite peste 2.000 de certificate de inovator.
   Cercetările ştiinţifice sunt orientate spre două probleme de bază: studierea, producerea şi standardizarea unor medicamente noi din materie primă locală; elaborarea unor metode noi de diagnostic, tratament şi profilaxie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe