Newsflash
Știri

Începe campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin

de Marian CÂMPEANU - nov. 20 2009
Începe campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin

Fetiţele din clasa a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate împotriva HPV, responsabil cu apariţia cancerului de col uterin, în trei etape. Prima se va desfăşura în perioada 23–30 noiembrie, a doua doză de vaccin se va administra în ianuarie 2010, iar cea de-a treia, în mai anul viitor. (...)

   Ministerul Sănătăţii a decis continuarea programului de vaccinare anti-HPV în urma rezultatelor sondajului de opinie realizat în cadrul Campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!“. Sondajul, realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.044 de părinţi cu fetiţe eleve în clasele a VI-a şi a VII-a, arată că 52% din subiecţi sunt de acord cu vaccinarea, iar 24% din părinţi au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie.
   Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de autorităţile medicale naţionale. Ziua în care va fi făcut vaccinul va fi anunţată din timp pentru ca părinţii care nu sunt de acord cu imunizarea să poată anunţa hotărârea luată. Nu vor putea fi imunizate fetiţele răcite, cu boli infecţioase sau cele care au fost alergice la alte tipuri de vaccinuri. Vor fi folosite dozele cumpărate în 2008, care vor expira în septembrie 2010. „Statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor şi screeningul periodic prin testul Babeş-Papanicolau pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an avem 3.000 de cazuri noi diagnosticate şi 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Imunizarea anti-HPV este o şansă la viaţă pe care o acordăm fiicelor noastre“, a precizat dr. Cristian-Anton Irimie, secretat de stat în Ministerul Sănătăţii.
   În România, rata îmbolnăvirilor de cancer de col uterin este
13%, de 6,3 ori mai mare decât media europeană. Dacă în trecut această boală era întâlnită mai ales la femei de peste 45 de ani, acum ea apare şi la tinere sub 25 de ani.
   Cei interesaţi pot găsi informaţii suplimentare privind acest subiect la: www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, dar şi la numărul de telefon gratuit: 0.800.800.008.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe