Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Început în forţă la TIFF 2022

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 17 iunie 2022

„Rețeaua Jane/Call Jane”, în regia lui Phyllis Nagy, deschide vineri, cea de a 21-a ediție TIFF , desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 17-26 iunie.

Call Jane Foto IMDB
Call Jane/ Foto: IMDB

Pelicula spune povestea lui Joy, o tânără care rămâne gravidă, o sarcină nedorită, generatoare de probleme. Este o alegere bine-venită prin problematica pe care o dezvoltă, deloc ușor de digerat – avorturile ilegale. În 1968, ia fiinţă, la Chicago, Jane Collective sau, simplu, Jane, un serviciu clandestin afiliat Uniunii pentru Eliberarea Femeilor din Chicago, fondatoare fiind tânăra studentă în știinţe sociale și politice Heather Booth.

Într-o perioadă în care avortul ilegal era considerat crimă, Reţeaua Jane a reușit, în șapte ani de existenţă, circa 11.000 de avorturi, fără decese, dar cu multe efecte secundare, ţinând cont de faptul că nu toţi cei care-l practicau erau calificaţi. Este o poveste adevărată despre drepturile femeilor, dar și despre considerentele etice, religioase, despre factorii socio- economici, dar și despre sechelele psihice ale avortului.

Patru decenii și zeci de roluri

Tot în cadrul TIFF, Maia Morgenstern primește Premiul de Excelenţă. Cu o activitate artistică de peste patru decenii și roluri în peste 80 de producţii, ea intră într-o aleasă galerie de personalităţi care au dat strălucire scenei și filmului românesc.

Născută la 1 mai 1962, Maia Morgenstern a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu. Debutează în 1983, în „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu.

Maia_Morgenstern_01
Maia Morgenstern

 

Rolul „Nela” din „Balanţa” (1992, regia Lucian Pintilie) îi deschide porţile spre consacrarea internaţională, aducându-i și Premiul „Actriţa anului” oferit de Academia Europeană de Film. În 2004, Mel Gibson o distribuie în „ Patimile lui Hristos”. În prezent se află în pre-producţie „Patimile lui Hristos 2: Învierea”, tot în regia lui Mel Gibson, cu Maia Morgenstern în același rol, al Mariei.

Între premiile și distincţiile obţinute se află Ethnic Multicultural Media Awards (UK, 2004), „Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru „Veni, Vidi, Fugi”, Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (2012), Ordinul Regal „Nihil Sine Deo” (2013). La TIFF 2022, Maia Morgenstern va putea fi văzută și în premiera mondială a peliculei „Capra cu trei iezi”, regia Victor Canache, atipică ecranizare a cunoscutului basm.

Citiți și: Homeopatia, o abordare personalizată a pacientului

Etichete: tiff reteaua jane call jane maia morgenstern Patimile lui Hristos

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.