Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Închiderea spitalelor: alte două asociații de pacienți cronici protestează

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 6 octombrie 2021, ora 18:54

Un puseu de boală autoimună poate omorî la fel ca infecția cu SARS-CoV-2, iar închiderea temporară a spitalelor va duce la agravarea stării de sănătate a pacienților cronici, spun protestatarii.

Bolile autoimune sunt boli cronice, iar pacienții au nevoie de monitorizare medicală periodică conform cu recomandările medicilor curanți, arată, într-un comunicat, Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

După aproape doi ani de pandemie, autoritățile sunt luate pe nepregătite și fac aceleași greșeli, care se cuantifică în vieți pierdute, arată, la rândul său, Cezar Irimia, președinte al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

bolnavi-abandonati

Consecințe ireversibile

Ca urmare a deciziei autorităților de a închide temporar spitalele pentru pacienții non-COVID, suferinzii de afecțiuni autoimune sunt nevoiți iar să își anuleze programările medicale, se arată în documentul APAA.

Consecințele acestor măsuri sunt suportate de către pacienți și de familiile lor, și au ca efect agravarea stării de sănătate, în multe cazuri ireversibilă, dizabiltăți permanete și chiar decesul.

Este uimitoare indiferența cu care privesc autoritățile nevoile bolnavilor cronici și lipsa aplicării unor politici de sănătate care să prevină blocarea sistemului medical, la fiecare val nou de îmbolnăviri COVID”, arată Rozalina Lăpădatu.

Măsuri pentru toți bolnavii

După aproape doi ani de pandemie, autoritățile iau de fiecare dată măsuri care exclud pacienții cronici, la rândul său, președintele APCR.

Acest lucru arată dezinteresul autorităților pentru reformarea sistemului de sănătate și investiții care să ajute spitalele să depășească criza COVID. În ultimile patru luni nu s-a facut nimic pentru a preveni actualei criză, nu au fost făcute investiții și nici luate măsuri pentru a preveni blocarea sistemului sanitar”, arată Cezar Irimia.

Membrii asociației protestează împotriva măsurii de a limita accesul pacienților cronici la servicii medicale și invită autoritățile responsabile să instituie măsuri care să ajute toți pacienții din România, COVID sau non-COVID.

 

 

Etichete: proteste asociatii probleme pacienti cronici inchidere temporara spitale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.