Newsflash
Știri

Incidența cancerelor de cap și gât la pacienții tineri, semnificativ mai ridicată

de Dorina Novac - sept. 21 2022
Incidența cancerelor de cap și gât la pacienții tineri, semnificativ mai ridicată

Un studiu realizat în 2020 de Global Cancer Observatory în cinci țări europene a arătat că 73% dintre respondenți nu aveau cunoștințe despre simptomele cancerelor de cap și de gât.

În categoria cancerelor din sfera ORL intră tumori maligne care debutează în diferite zone ale tractului aerodigestiv superior, precum cavitatea bucală, faringe, laringe, sinusuri nazale și paranazale etc.

cancer

„În circa 2 din 3 cazuri  aceste cancere sunt diagnosticate în stadii avansate, în care tratamentul medical este mai puțin eficace, iar tratamentul chirurgical poate fi mutilant, însă identificarea simptomelor și diagnosticarea precoce a cancerelor de cap și gat pot îmbunatăți prognosticul bolii oricare ar fi localizarea inițială a tumorii”, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Citește și: Cancerul de cap și gât ucide jumătate din pacienții diagnosticați

Povara atribuită cancerelor ORL este mare în Europa și mai ales în România unde, în anul 2020, au fost diagnosticate peste 4.000 cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului și s-au înregistrat peste 2.300 de decese.

„Îngrijorător este faptul că această categorie de tumori afectează persoanele mai tinere. Atât din perspectiva incidenței cât și din cea a mortalității, România are printre cei mai defavorabili indicatori din UE, mai ales la grupa de vârstă activă sub 65 de ani și mai ales în rândul bărbaților. Astfel, pe segmentul bărbați 15-64 ani, ratele de incidență și mortalitate prin cancerele cu localizare nazo- și oro-faringiană din țara noastră sunt poziționate pe unul din primele locuri în cadrul UE27”, transmite FACBC.

Având în vedere că impactul acestui grup de cancere în populație este mare și în creștere, European Head and Neck Society (EHNS) dă startul demersului său campaniei sale anuale de conștientizare intitulata „Make Sense”, desfășurată în perioada 19-23 septembrie 2022.

Aceasta are ca obiectiv creșterea gradului de informare privind factorii de risc asociați acestor cancere și simptomele lor de debut, urmârind astfel să faciliteze implicarea proactivă a populației în prevenirea și depistarea cat mai precoce.

În România, această inițiativă este susținută și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și MSD România.

„Cancerele de cap și gât pot fi foarte dureroase și debilitante, ele afectând capacitatea de comunicare, de nutriție, dar și aspectul fizic al pacientului. Pacienții se confruntă adesea cu probleme de ordin fizic și funcțional semnificative și persistente (radionecroză, mucozită, pierderea gustului și tulburări de înghițire, etc.), precum și cu probleme psihosociale împovărătoare potentate de desfigurarea suferita (depresie, izolare socială și întârzieri la revenirea la locul de muncă). În ceea ce privește opțiunile de tratament, pacienții români eligibili au acum acces, chiar pentru prima linie de tratament, la una dintre cele mai promițătoare strategii terapeutice, imunoterapia”, a precizat Cezar Irimia, Președinte FABC.

Consumul de alcool și tutun, factorii de risc principali

În majoritatea cazurilor (circa 75%) cancerele din sfera ORL au fost asociate factorilor de risc tradiționali precum consumul de tutun și/sau alcool.

Studiile recente susțin rolul infecției cu HPV ca factor de risc important pentru cancerele din sfera ORL, implicarea sa cu precădere în cancerele cu localizare orofaringiană (amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii).

În aproximativ 70% dintre cancerele orofarigiene cauza principală este infecția cronică cu HPV.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe