Newsflash
Știri

Incompatibilitate: cercetarea în cancer şi protecţia datelor personale

de Dr. M.G.M. - aug. 7 2014
Incompatibilitate: cercetarea în cancer şi protecţia datelor personale
    Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală (ESMO) şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de actuala formă a regulamentului Uniunii Europene privind protecţia datelor personale, care ar putea face imposibilă cercetarea în domeniul cancerului. Potrivit comunităţii medicilor oncologi, forma propusă, care a fost amendată de Parlamentul European în martie, pune în pericol supravieţuirea studiilor clinice retrospective, a băncilor de ţesuturi şi organe şi a registrelor populaţionale de cancer din UE. Potrivit actualei forme a regulamentului, de fiecare dată când este planificat un studiu, cercetătorii vor trebui să abordeze pacienţii pentru a obţine consimţământul lor explicit şi specific privind folosirea propriilor date sau mostre de ţesut stocate pentru cercetare. Iar obţinerea consimţământului la fiecare utilizare a datelor ar încetini ireversibil ritmul cercetării în cancer, atrag atenţia specialiştii oncologi. În plus, „speranţa pentru pacienţii cu o boală ameninţătoare de viaţă precum cancerul se bazează pe progresele în cercetare. Iar pentru a progresa, cercetarea are nevoie de acces la un număr foarte mare de date aparţinând pacienţilor, chiar şi ale pacienţilor care au decedat şi care nu îşi mai pot da acordul într-o cercetare care ar putea salva vieţi în viitor“, o citează comunicatul ESMO pe Kathy Oliver, preşedinta Alianţei internaţionale de tumori cerebrale. Solicitarea este incompatibilă şi cu registrele populaţionale de cancer, care monitorizează evoluţia bolilor, astfel că „dacă un pacient nu aprobă folosirea datelor sale anonimizate din registru, datele furnizate de acel registru vor fi nereprezentative şi pot duce la concluzii incorecte pentru demersurile privind sănătatea publică“, a subliniat Paolo G. Casali, reprezentant pe politici publice al ESMO. Medicii oncologi propun modificarea regulamentului astfel încât pacienţii să îşi exprime o singură dată consimţământul de folosire a datelor lor pentru cercetare, după o riguroasă informare asupra implicaţiilor acestui gest, şi având posibilitatea să retragă acest consimţământ în orice moment. Consimţământul unic este prevăzut şi în noua formă a regulamentului privind studiile clinice adoptat de Uniunea Europeană în luna mai, care permite utilizarea datelor stocate dincolo de finalizarea studiului şi dincolo de scopul specific pe care l-a avut acesta.
     Regulamentul UE privind protecţia datelor nu a fost modificat de 19 ani, iar nevoia de schimbare a venit mai ales pe fondul digitalizării informaţiei şi al globalizării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe