Newsflash
Știri

Îndemnul dr. Vlad Ciurea, legat de COVID-19: „La primele fenomene, nu vă duceți la serviciu”

de Florentina Ionescu - iul. 16 2020
Îndemnul dr. Vlad Ciurea, legat de COVID-19: „La primele fenomene, nu vă duceți la serviciu”

Prof. dr. Vlad Ciurea, specialist neurochirurg, a vorbit aseară la un post de televiziune despre COVID-19 şi despre faptul că virusul SARS-CoV-2 atacă mai multe organe.

Invitat la Digi 24, dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, a explicat că virusul ajunge la creier și că poate produce unele schimbări.

„Acest virus intră în calea de atac, ea plecând din această zonă, cu tuse, cu inflamație în gât și trecere în organul principal afectat: plămân”.

Alexandru.Ciurea_10311204

Virusul ajunge însă și la creier, atacă miocardul, spune reputatul neurochirurg, amintind că sunt multiple căi prin care SARS-CoV-2 poate să ajungă la creier.

„Prima cale este cea prin sânge, calea hematogenă. Am luat virusul pe contact, am atins, m-am infectat, virusul poate să ajungă direct în creier. Calea pulmonară, e și normal! Trece prin oxigenul din alveole, urcă mai departe în creier”, a mai spus medicul.

La persoanele cu COVID-19 care au afectare a creierului pot să apară stări de confuzie, pierderi de memorie chiar imediate, pentru memoria recentă, a explicat acesta.

„Avem tratament, cu cât îl începem mai devreme, cu atât este mai bine! Primul tratament este prevenția”, a subliniat dr. Ciurea.

Specialistul trage un semnal de alarmă și îndeamnă populația să meargă la medic dacă prezintă simptome și să nu mai meargă la serviciu, tocmai pentru a nu răspândi virusul SARS-CoV-2.

„Oameni buni, comportați-vă civilizat! La primele fenomene de dureri în gât, de febră, de stare [de genul „parcă nu sunt eu”] – dacă mai intervine și o dezorientare temporo-spațială – nu vă duceți la serviciu! Puteți să aveți COVID-19. Duceți-vă la doctor să vă facă un test și să vă trateze de la primele simptome. Primul tratament e cel simptomatic, pe febră, pe suferință generală, al doilea sunt antitermicele, al treilea este oxigenoterapie”, a adăugat medicul Vlad Ciurea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe