Newsflash
Știri

Infecții respiratorii: 11 experți internaționali se întâlnesc cu experți naționali

de L. Budin - mai 23 2022
Infecții respiratorii: 11 experți internaționali se întâlnesc cu experți naționali

Experți internaționali ai Parteneriatului Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) se întâlnesc cu experți naționali la București, pentru a discuta despre provocările actuale.

În perioada 23-24 mai, 11 experți internaționali ai Parteneriatului Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) se întâlnesc la București cu experți naționali, pentru a discuta despre provocările actuale și pentru a dezvolta noi resurse pentru medici, farmaciști și pacienți, luând în considerare principiile alfabetizării în domeniul sănătății, se arată într-un comunicat. 

antibiotice2

România este reprezentată la această întâlnire de prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societății Române de Rinologie, dr. Adriana Antohe și dr. Gabriela Comisel, reprezentanți ai Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), farm. Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor și de conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Specialiștii estimează că impactul negativ al rezistenței la antibiotice se adâncește odată cu pandemia de COVID-19 și cu folosirea necorespunzătoare a antibioticelor pentru tratarea acestei infecții.  

Obiectivele întâlnirii GRIP sunt: reflecția asupra progreselor recente ale rezistenței antimicrobiene (AMR) pentru a formula noi abordări GRIP, împărtășirea experienței locale și a învățăturilor despre inițiative de succes pentru combaterea AMR, crearea de noi resurse pentru pacienți și medici, luând în considerare principiile alfabetizării în domeniul sănătății.

Experții la nivel mondial atrag atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050. Ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde ar putea pieri o persoană, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății .

Bazându-se pe capitalul intelectual al membrilor săi și pe resursele bazate pe dovezi pentru managementul simptomatic al infecțiilor acute ale tractului respirator, Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) are o poziție unică pentru promovarea celor mai bune practici în managementul clinic al COVID-19 non-sever, autoîngrijire și administrarea de antimicrobiene în general”, a declarat prof. Sabiha Essack, membru GRIP.

Conform datelor Eurostat, România se află pe ultimele locuri ale clasamentului în ceea ce privește consultul medical înainte de utilizarea antibioticului și pe ultimul loc în ceea ce privește cunoștințele generale ale populației despre utilizarea antibioticelor.

Datele comparate despre consumul de antibiotice (2018) în România și Uniunea Europeană, publicate de Eurostat și evaluate în cadrul unui studiu al Societății Române de Rinologie și al Societății Naționale de Medicina Familiei, sunt îngrijorătoare și relevă că o treime dintre români folosește în continuare antibiotice în mod necorespunzător, pentru simple răceli sau durere în gât. Infecțiile cu germeni multirezistenți reprezintă o provocare majoră pentru toate sistemele de sănătate și specific pentru sistemul de sănătate și spitalele din România.

Ne bucură faptul că această întâlnire are loc în România, o țară care se află la coada clasamentelor privind un consum responsabil de antibiotice. Este nevoie să fim parte din acțiunile globale și să învățăm din experiența altor state care sunt mult mai avansate în a îndeplini dezideratele OMS în domeniul combaterii AMR”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societății Române de Rinologie.

Este nevoie de noi resurse pentru educarea medicilor, farmaciștilor și pentru educarea pacienților, e de părere dr. Adriana Antohe. 

Sunt multe situații în care pacienții insistă să primească antibiotic chiar și pentru o simplă răceală. Este îngrijorător și doar cu eforturi majore din partea tuturor celor implicați în domeniul sănătății putem reuși o schimbare de paradigmă și comportament”, a declarat dr. Adriana Antohe, membru al grupului RespiRo al SNMF.

În 2021, Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei au lansat la nivel național Coaliția AMR 2050, o inițiativă având ca obiectiv conștientizarea și informarea publicului larg și medicilor cu privire la rezistența antimicrobiană. Persoane publice și formatori de opinie în social media s-au alăturat campaniei, lansând un manifest online pentru utilizarea responsabilă a antibioticelor .

Cele două Societăți medicale își propun atragerea în campanie a unor noi parteneri de alte specialități medicale și reprezentanți ai societății civile, precum și dezvoltarea unor ghiduri de bună practică medicală pentru recomandarea și administrarea de antibiotice.

Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP), convocat și susținut de Reckitt, reunește experți din 11 țări care lucrează continuu de aproximativ 10 ani pentru a schimba paradigma utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, prin promovarea conștientizării și pledând pentru alternative de ameliorare simptomatică în infecțiile căilor respiratorii superioare (ICRS), astfel transformând în mod pozitiv comportamentul consumatorilor.

Ziua Mondială a Astmului: În România boala este subdiagnosticată

EFPIA: măsuri pentru acces rapid şi echitabil la medicamente novatoare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe