Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de Dr. Sorina VASILE - apr. 4 2012
Informaţii OMS

Sprijin pentru Australia

Joia trecută, în Singapore, dna dr. Margaret Chan, director general OMS, a cerut statelor să impună legi mai dure împotriva consumului de tutun şi să sprijine noua lege australiană, potrivit căreia, de acum înainte, ţigaretele vor fi vândute în pachete fără logoul companiei producătoare, iar fiecare pachet de ţigări va avea obligatoriu imagini care ilustrează efectele tutunului asupra sănătăţii. Într-o replică la noua lege, compania Philip Morris Asia a dat în judecată statul australian. Alte ţări care au implementat legi asemănătoare (Uruguay, Norvegia, Turcia) au fost, la rândul lor, acţionate în instanţă de companiile producătoare de tutun. „Dacă ne vom sprijini şi vom acţiona împreună, nicio industrie a tutunului nu va putea supravieţui“, a transmis dr. Chan. Detalii de la conferinţa din Singapore ne oferă dl prof. dr. Florin Mihălţan, prezent la eveniment (pag. 2).

Semnale de alarmă pentru TB

Anul acesta, în India, patru pacienţi au fost raportaţi cu tuberculoză rezistentă la toată medi­caţia antituberculoasă cunoscută, iar cazurile de acest gen sunt în creştere. Antibiograma pentru TB nu are suficientă acurateţe pentru unele medicamente indicate în tratamentul TB XDR, iar substanţele noi dezvoltate de companiile farmaceutice sunt la patru ani distanţă de faza de testarea clinică.

Sistem internaţional de înregistrare a naşterilor

La nivel global, una din trei naşteri nu este declarată. Conform studiilor conduse de OMS, factorii principali care îi fac pe părinţi să nu îşi înscrie copiii într-un registru naţional sunt sărăcia, localităţile izolate, excluziunea socială, dizabilităţile şi discriminarea.
„Lipsa de înregistrare a naşterilor are un impact negativ asupra exercitarea drepturilor şi poate împiedica accesul la o gamă de servicii esenţiale, inclusiv de sănătate“, explică dr. Flavia Bustreo, reprezentant OMS pentru familie, femei şi sănătatea copiilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat joia trecută o rezoluţie care să per­mită înregistrarea copiilor mai presus de lege şi rigorile ei. Pentru început în Africa şi Asia, vor fi oferite lecţii voluntarilor care vor înre­gistra naşterile din ţările în curs de dezvoltare. Aceste date ar putea oferi guvernelor naţio­nale informaţii utile pentru eficientizarea plani­ficării, implementării şi monitorizării politicilor publice şi a programelor de sănătate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe