Newsflash
Știri

Îngrijitori la domiciliu bine pregătiţi

de Dr. Constantin BOGDAN - ian. 16 2013
Îngrijitori la domiciliu bine pregătiţi
   Anul 2012 – Anul european al îmbătrânirii active, aşa cum a fost declarat de Comisia Europeană, Consiliul Europei adăugând Anul inovării în politicile pentru o îmbătrânire sănătoasă şi activă – a prilejuit organizarea unei serii de evenimente (dezbateri profesional-ştiinţifice, lansări de proiecte şi programe ş.a.), atât în Europa, cât şi în ţara noastră, care s-a aliniat cerinţelor şi recomandările instituţiilor europene. Unul din aceste evenimente, desfăşurat recent şi găzduit de Palatul Parlamentului, proiectul Iqea Evolution (Improving Qualification for Elderly Assistants) – îmbunătăţirea calificării îngrijitorilor la domiciliu – a reunit specialişti şi experţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai organizaţiilor private.
   Tema supusă dezbaterii a trezit interesul multor specialişti români, reprezentanţilor autorităţilor publice – Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului României, Autoritatea Naţională pentru Calificări, Asociaţia Pensionarilor din România, Asociaţia „Habilitas“ – centru de resurse şi formare profesională, iniţiatoarea proiectului şi coorganizatoarea manifestării; au participat la dezbateri şi reprezentanţi străini din Italia şi Germania, primii abordând, între altele, „mobilitatea îngrijitorilor din şi către România, ştiut fiind că mulţi îngrijitori români pentru vârstnici lucrează în sistemul de îngrijire la domiciliu din Italia.
   Îngrijirea la domiciliu a vârstnicului este o direcţie actuală importantă în politicile sociale şi de sănătate în ţările europene, constituind un răspuns adecvat şi adaptat la provocarea pe care o constituie procesul de îmbătrânire. Îngrijirea rezidenţială în unităţi cu paturi poate şi trebuie să fie prevenită şi întârziată, prin transferul îngrijirii socio-medicale la domiciliul persoanei, având şi avantaje importante, cum sunt costurile mult mai reduse şi preferinţa persoanelor de a fi îngrijite la domiciliu, în mediul lor familial.
   O dominantă a dezbaterilor, dincolo de modele organizatorice, evaluări, perspective de dezvoltare, a fost necesitatea programelor de formare, transparenţa şi recunoaşterea calificărilor, dar şi mobilitatea prezentă în acest domeniu. În concluzie, dezbaterea a fost necesară, în sprijinul calităţii îngrijirilor vârstnicilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe